XTP2000 - en smuk og funktionel friskluftventil

Annonce – Dato 20 Apr 2017

Til boliger, kontorejendomme og fabriksbygninger

XTP2000 - en smuk og funktionel friskluftventil

XTP2000 - en smuk og funktionel friskluftventil fra XTP DESIGN

Til brug i boliger, institutioner, kontorejendomme og fabriksbygninger

XTP2000 friskluftventillen er nem og hurtig at indbygge i bebyggelser med fx bevaringsværdige murstensfacader, såvel som facade-/vægkonstruktioner i diverse materialer.
Ventilen kan ligeledes indstilles/låses til en bestemt luftmængde, hvis man fx har et ønske om at kunne tvangsventilere et rum eller en bolig. Dette kan forhindre et usundt indeklima med bl.a. skimmelsvamp.

Funktion

XTP2000 blev oprindeligt udviklet til boligbyggeri på Grønland, med fokus på at løse friskluftventilation I boliger beliggende i et ekstremt klima.  Ventilens lukkefunktion er placeret på den udvendige side af vægkonstruktionen, hvilket gør at ventilen I lukket tilstand er fuldt isoleret og vægkonstruktionens isoleringsevne derfor ikke nedsættes.

Materialer og farver

XTP2000 fremstilles i både aluminium og kobber. Kan specialfremstilledes med industrilakeret overflade i diverse farver, så ventilen kan indgå I rummets farvenuancer ude såvel som inde.

Længde

Ventilen leveres i standardlænge, hvorefter den tilpasses vægkonstruktionens tykkelse ved blot at afskære røres længde med almindelig håndværktøj. I større leverancer tilpasses længde inden levering.

ID-Prisen

XTP2000 er blevet tildelt ID-Prisen af Dansk Design Center, Danmarks førende industrielle designpris. I motivationen for prisen blev det bl.a. understreget, at ”XTP2000 både teknisk og arkitektonisk udgjorde en såvel længe som ønsket innovativ fornyelse af mulighederne for naturlig ventilation”.

Fordele ved XTP2000:

  • Et sundt indeklima
  • Prisbelønnet design
  • Et formindsket energitab ved ventilation
  • Enkel og hurtig indbygning i eksisterende eller nye bebyggelsesfacader
  • Nem anvendelse og billig vedligeholdelse  
  • Insekt-stormfilter og pollenfilter kan tilføres og nemt udskiftes


Case: 1200 friskluftventiler til Boligforeningen AAB 37 i Emdrup

Bebyggelsen er beliggende i København Ø og er et stort almennyttigt boligselskab bestående af ca. 1200 boligenheder samt butikker, institutioner m.m. Bebyggelsen er bevaringsværdig, hvilket indebærer at man skal have Københavns kommunes tilladelse til ændringer af bebyggelsens facadeudtryk.

Energirenoveringens omfang

Bebyggelsen skulle energirenoveres pga. det store varmetab, som fremkom gennem bygningernes massive facader og gamle udluftningsventiler. Energirenoveringen skulle omfatte dels isolering af brystninger under vinduer, dels udvendig facadeisolering på gavle, og dels renovering af rumventileringen via de eksisterende rumventiler, som var indbygget i ydermurene.

Stort energitab ved de gamle ventiler

Kravet til rumventilering blev vurderet. Der kunne konstateres et enormt energitab gennem de eksisterende ventiler samt trækgener, hvilket i mange boliger havde medført lukning af rumventilerne, hvilket skabte et usundt indeklima med bl.a. skimmelsvamp m.m. Energitabet pr. lejlighed blev vurderet til ca. 4.000-5.000 kr. pr. år for en tre-værelses bolig beliggende i bebyggelsens gavle.

XTP2000 friskluftventillen blev foretrukket

For at mindske energitab samt trækgener m.m. valgte rådgivere og AAB  37’s bestyrelse at tænke i nye baner. De fandt frem til friskluftventilen fra XTP DESIGN, som bl.a. er udviklet og anvendt til bebyggelser på Grønland, i UK og i Spanien. Alle steder har den vist sig at være velegnet til at mindske boligens/bebyggelsens energitab og samtidig sikre et sundt indeklima uden trækgener eller kold udluft, som det kendes fra de almindelige vægventiler.

Nem installation og indstilling

XTP DESIGN friskluftventil viste sig, grundet ventilens form, at være nem og hurtig at indbygge i bebyggelsens bevaringsværdige murstensfacader. Ventiler kan indstilles/låses til en bestemt luftmængde, hvis man fx har et ønske om at kunne tvangsventilere et rum eller en bolig. Installationen blev udført i 2016/17.

Yderligere oplysninger: www.xtpdesign.net