Annonce – Dato 30 maj 2024
Lameller er ikke en del af de præaccepterede løsninger i forhold til brandsikkerhed. Men det kan løses med brandimprægnering, konstruktionsteknisk brandsikring eller dobbeltlamel-profiler.
Træ er for mange et naturligt valg til facadebeklædning, da det er nemt at arbejde med samt en smuk og økonomisk fornuftig løsning. Drømmer du om en åben beklædning, er brandsikkerheden dog et springende punkt, da lameller og lister ikke er en del af de præaccepterede løsninger i Bygningsreglementet og ikke overholder de gældende brandkrav, medmindre de er brandtestede.
”Som udgangspunkt er åbne beklædninger ikke omfattet, medmindre lamellerne sidder med meget stor indbyrdes afstand. Det skyldes blandt andet, at hvis der går ild i facaden, er den eksponerede overflade meget stor, da lameller og lister kan brænde på alle fire sider, så de afgiver mere energi,” forklarer Thomas Venås, der er brandspecialist hos Frøslev.
”Vi har udviklet en lukket beklædning, der er profileret så dybt, at det ligner en lamelbeklædning. Den er brandtestet i flere træarter – ThermoWood, Sature® og malet gran – så det er en hyldevare, du kan vælge, hvis du gerne vil have et lameludtryk,” forklarer Thomas Venås. Desuden fås den i brandimprægneret ThermoWood til større byggerier med skærpede brandkrav.
”Det er almindelig fer/not, så det er nemt at sætte dem sammen, og så går det hurtigt, da du kan montere to lameller i ét hug,” forklarer han.
En anden løsning er at tænke en konstruktionsteknisk brandsikring ind fra starten. Den danske lovgivning sætter grænser for træfacaders højde, og etagebyggeri er derfor begrænset til at brandbeskytte træfacader med brandimprægnering eller driftstunge sprinkleranlæg. Men ifølge Thomas Venås er det også muligt at designe sig frem til samme brandsikkerhed.
”I forhold til facader er det vigtigste at sikre, at en eventuel brand ikke spreder sig op ad facaden. Det kan løses ved fx at bygge altaner med betondæk eller metal-udkragninger på facaden, der kan forhindre flammerne i at sprede sig,”
Hos Frøslev udfører de også mange orienterende brandprøvninger, som det fx har været tilfældet under totalrenoveringen af Bellahøj Skole i København, hvor der også blev tilført en ny bygning til de ældste elever med et særligt design samt lamelbeklædning i asketræ på facaden.
”Med en kompetent brandrådgiver og en orienterende brandprøvning kan vi hjælpe projekter i mål, som har designønsker, der går lidt ud over det sædvanlige,” afslutter Thomas Venås.
Har du brug for sparring og ekspertviden om brandkrav og -sikkerhed i dit træbyggeri? Kontakt vores specialister, hvis du vil vide mere om brandtekniske krav i byggeriet, og hvilke initiativer der skal iværksættes for at fremme brugen af træ i bygninger.
Kontakt Thomas Venås Reaction to fire specialist (Ph.D.) og Produktspecialist Thomas Lindner Nielsen
Produkt: Frøslev Embla ThermoWood fyr
Produkt: Acoustic design by Frøslev
Produkt: Acoustic design by Frøslev
Produkt: Acoustic design by Frøslev