Annonce – Dato 31 okt 2022
Knudrisrækkerne er det gode eksempel på højt træbyggeri – helt fra bunden.
Midt i Aarhus ligger et alment boligbyggeri. 89 boliger på Knudrisgade med navnet Knudrisrækkerne. Huse primært bygget i træ samt brug af genbrugsmaterialer fra tidligere bygninger på grunden.
”Knudrisrækkerne var et af de første byggerier, der er bygget med træ helt fra bunden. Et søjle-drage-byggeri med udfyldningselementer. Og vi kom med tidligt i projektet, så der var god mulighed for at dyrke detaljerne med både kunden og rådgiverne. Det er en vigtig del i vores leverance, at vi kan være sparringspartner hele vejen til optimering af byggeriet med henblik på bygbare detaljer og en god totaløkonomi. Så det her er et godt eksempel på, hvad præfabrikerede løsninger kan,” fortæller Per Hollænder, Senior salgskonsulent hos Taasinge Elementer.
Virksomheden Taasinge Elementer har leveret 5.956 m2 træelementer til Knudrisrækkerne, der er opført i fire og fem etager, og derfor på byggetidspunktet er det højeste boligbyggeri i træ i Aarhus. Der er flere forskellige typer boliger - både veldisponerede familieboliger, rækkehuse med egen have på taget og penthouseboliger med kik til Aarhus Ø, der er den nye bydel på havnefronten.
De forskellige boliger, der som tetris-brikker er placeret ved siden af, over og under hinanden, har også forskellige udtryk udvendig.
”Størstedelen af den udvendige beklædning er monteret på vores fabrik. Stor ros til produktionen og montøren, da der er nogle lige linjer, der skal passe sammen ude på byggepladsen. Men når man kommer med færdige elementer fra fabrikken, går det hurtigere med at få lukket byggeriet, så vi sparer tid, og sikrer alt er tørt,” forklarer Per Hollænder fra Taasinge Elementer.
Knudrisrækkerne er et byggeri, hvor fællesskab er tænkt ind i alle hjørner af boligerne. Arkitekterne ønskede ikke at lave et klassisk alment boligbyggeri, men lave nogle boligoplevelser til både dem, der ønsker særlige rumligheder og detaljer, men også til dem hvor huslejen er vigtigst.
”Vi ønskede en dynamisk beboersammensætning. Et mikrokosmos i en bebyggelse, der kunne tiltrække flere segmenter. Og så var det vigtigt for os at holde grundens nye CO2-aftryk så lavt som muligt - helst på niveau med, hvad det ville ”koste” at renovere den tidligere bygning, men den var i for dårlig stand og kunne ikke reddes,” fortæller Sebastian Soelberg, kreativ leder, almene boliger hos SWECO Architects.
Derfor valgte projektgruppen og bygherre Boligkontoret Aarhus at bygge med træ og genanvende nogle af de største CO2-syndere fra det tidligere byggeri – fx aluminiumsloftsplader og vinduer. Og så har der også været fokus på at hæve DGNB-scoren ved at benytte elementer i træ.
”Jeg er stor fan af præfabrikerede elementer, så vi bruger så lidt tid på pladsen som muligt. Så kan man hurtigt komme i gang indvendigt, hvor der er meget, der skal laves. Og på den måde kan vi hurtigere komme i mål og få det klar til bygherre,” lyder det fra Sebastian Soelberg.
Målet var at bygge med fokus på bæredygtighed og inden for en beskeden økonomi. Inde i større byer skal man bygge billigere og hurtigere for at få økonomien til at matche omkostningerne. Og her spiller træelementer positivt ind i begge henseender. Både i forhold til at optimere omkostningerne ved at reducere tiden på byggepladsen. Og ved at opnå minimalt CO2-forbrug når man bruger mere klimavenlige byggematerialer som træelementer produceret på fabrik. Så det hele er lykkedes, mener arkitekten.