Bæredygtigt byggeri er langtidsholdbart byggeri

Annonce – Dato 2 Feb 2023

Et hus muret i kalkmørtel kan stå i 100 år inden omfugning, siger KALK A/S.

Når vi skal bygge et nyt hus og gerne vil tænke på klimaet, både indeklimaet og på den CO₂, byggeriet udleder, skal vi så bygge et træhus? Eller skal vi hellere bygge et hus af mursten og kalkmørtel?

KALK A/STræhuset

Når et træ vokser, optager det CO₂. Når et træ forgår (rådner), afgiver det CO₂.

Maling

Hvert 5.-6. år skal et træhus males, men hvad indeholder den maling? Der findes mange typer maling, men fælles for de fleste er, at de indeholder et eller andet skadeligt for naturen. Især mikroplast er en stor bestanddel i mange malinger, og 30 % af den mikroplast, der er i verdenshavene, stammer fra maling.

Udskiftning

Efter ca. 50 år skal træbeklædningen på facaden udskiftes. Hvordan separeres træ og maling ved nedrivning? Det er ikke muligt, derfor skal træet destrueres, det kan ikke brændes, da det vil afgive for mange skadelige stoffer til atmosfæren.

Levetid

Er træhuse så kun dårlige? Nej. Ikke hvis det er en midlertidig bygning, altså rives ned/fjernes inden de 50 år. Eller endnu bedre, hvis det bygges som et bjælkehus, behandlet med tjære. Det er et bæredygtigt hus, der kan stå i flere hundrede år, hvis det behandles korrekt. Det er bare ikke den type træhuse, vi ser opført.

KALK - Mursten bruger co2 ved brænding

Det murede hus

Mursten bruger CO₂ ved brænding, men det gør vi også til produktion af f.eks. el-biler og vindmøller. Og første gang man maler sit træhus, har man allerede brugt flere penge og mere CO₂.
Og husk at kalkmørtlen optager CO₂ igen i hærdningen.

Spar CO₂ ved at mure med kalkmørtel

De sidste mange år er CO₂-udledningen på tegl blevet mindsket markant, og der arbejdes fortsat på at mindske og helt stoppe udledningen af CO₂ inden udgangen af 2050. Hvis vi murer med en kalkmørtel, i stedet for en cementmørtel, bruges der 40 % mindre CO₂, og ydermere kan stenen genbruges på et senere tidspunkt. Ved at anvende kalkmørtler kan vi bidrage til, at vi kommer i mål i 2050. Og vedligeholdelse af et muret hus, opmuret i kalkmørtel, sker først efter 100-150 år, hvor fugerne kradses ud og der omfuges med ny kalkmørtel.

Spar CO2 ved at mure med kalkmørtel

Hvilken type hus skal jeg bygge…

Skal vi bygge i fremtiden, så skal tallene for opførelse og vedligehold lægges sammen. I dag beregnes CO₂ for byggematerialer for 50 år. Det lyder også fint, hvis det er et træhus, man vil bygge, men hvis det er et muret hus med kalkmørtel, kan de jo stå i 1.000 - 2.000 år. Der beregnes dermed 20-40 gange så meget CO₂ for en mursten, end den i virkeligheden repræsenterer.

Og hvordan kan det være, at man kan få et 30 års realkreditlån på et hus, der allerede er 20 år gammelt eller ældre, hvis vi har besluttet at byggematerialer kun kan holde i 50 år?
70 % af vores huse i Danmark er bygget før 1960’erne, så disse huse burde der ikke kunne optages realkreditlån i, eller…?
Tænk altid levetid og vedligehold, bæredygtighed og CO₂, så tænker du samtidig på klimaet og vores skønne planet.

Yderligere information: kalk.dk, tlf. 56 50 30 00.