Annonce – Dato 28 jan 2021
Fællesbyg Køge Kyst er et beboerdrevet boligprojekt i Køges nye bydel Søndre Havn. Her benyttes HardieWindbreaker™ vindspærreplader, som skal være med til at sikre boligerne mod områdets vind og vejr de næste mange år.
I alt 45 boliger med et samlet bruttoareal på 5170 kvadratmeter skal opføres frem mod foråret 2021, og som noget unikt laves karrébyggeriet via et byggefællesskab. Dermed har den enkelte beboer stor indflydelse på både egen bolig og de fælles rammer. Det stiller store krav til håndværkerne på projektet, da det farverige byggeri skal skræddersyes til både fælles og individuelle behov.
Adm. direktør Thomas Normann fra Jönsson, der som totalentreprenør koordinerer arbejdet, udtaler om projektet: ”At bygge et hus som dette er en krævende og virkelig spændende opgave, som vi er meget glade for at have ansvaret for. I kraft af projektets komplekse karakter som fællesbyggeri er der en del kommunikative snitflader i spil, ligesom mange faglige kompetencer krydser hinandens veje. Jeg er glad for den stærke opbakning vi har mødt hos alle projektets involverede, ikke mindst blandt håndværkerne, der alle har ydet en fantastisk indsats.”
Han suppleres af adm. direktør Line Røtting Dornen fra Selskabet for Billige Boliger, som oprindeligt var med til at starte projektet sammen med Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst. I dag indtager de bygherrerollen efter en nonprofit-model med Jönsson som totalentreprenør. ”Takket være håndværkerne er Fællesbyg nu meget tæt på at blive virkelighed. Bygningen står her, snart kommer de farverige facader på, og om godt syv måneder flytter beboerne ind. Siden fællesbyggerne greb styringen for tre år siden, har deres indsats været et eksempel til efterfølgelse - og vi håber, at det kommer til at inspirere til byggefællesskaber andre steder i landet, hvor vi i øvrigt også gerne vil samarbejde om at få det til at lykkes”, fortalte hun i forbindelse med rejsegildet.
Fællesbygs nye hus er tegnet i tæt dialog med beboerne om både helheden, fællesarealerne og de enkelte boliger. Man har ikke mindst prioriteret robuste løsninger, der sikrer et langtidsholdbart kvalitetsbyggeri fra starten.
Blandt andet anvendes der HardieWindbreaker™ vindspærreplader i fibercement på facaderne. Vindspærrepladerne er udviklet og testet til at kunne modstå det barske danske klima – herunder vindudsatte områder ud til vandet, idet pladerne kan modstå vindtryk op til 1,9 kPa. Deres høje pH-værdi sikrer samtidig modstandsdygtighed over for råd og svamp, ligesom pladerne ikke svækkes eller nedbrydes af fugt. Faktisk er HardieWindbreaker™ vindspærreplader så robuste over for fugt, at de kan bruges som vandtæt midlertidig facade i op til 12 måneder, med direkte eksponering for vind og vejr.
Yderligere information: www.jameshardie.dk, tlf. 39 69 89 07.