Annonce – Dato 18 Apr 2024
Et banebrydende byggeprojekt i Søkvarteret i bydelen Nærheden, Høje-Taastrup Kommune, sætter nye standarder for CO2-reduktioner i byggebranchen. Ved hjælp af designoptimerede betonelementer formår projektet at opnå en CO2-udledning på kun 6,55 kg CO2-eq/m²/år - en markant forbedring i forhold til grænseværdien i BR18 på 12,0 CO2-eq/m²/år.
Målet for projektet har været at nedsætte CO2-udledningen til 6,55 kg CO2-eq/m²/år, hvilket er væsentligt under den nuværende grænseværdi på 12 CO2-eq/m²/år. En sådan reduktion peger mod opnåelsen af DGNB-platin-certificeringen, hvilket vidner om FB Gruppens og styringsentreprenøren Ingcons høje fokus på bæredygtighed og kvalitet. BETONELEMENT, som er en del af CRH Concrete, har leveret alle betonelementerne til projektet.
Kilde til grænseværdierne: www.bpst.dk med udgangspunkt i National Strategi for Bæredygtigt Byggeri, april 2021. Forhandlinger i aftalekredsen om fastsættelse af grænseværdi fra 2025 påbegyndes i 2024. Det forventes, at der gennemføres national høring og EU-notifikation af ændring i bekendtgørelsen af klimakrav fra 2025 i løbet af 2024. Grænseværdierne forhandles i aftalekredsen hvert andet år. Det forventes, at grænseværdierne i 2025, 2027 og 2029 skærpes yderligere
Alle materialer til byggeriet er valgt ud fra et ønske om kun at arbejde med kendte materialer i byggeriet, og dermed et ønske om at bibeholde den traditionelle opbygning med tung bagmur, isolering og en formur af mursten.
Gennem en intensiv proces med ingeniører og arkitekter samt styringsentreprenøren Ingcon er det lykkedes at nedsætte cementindholdet i byggeriet. Dette har resulteret i brugen af C20 betonelementer, hvor der tidligere ville være anvendt C35 betonelementer, uden at gå på kompromis bygningens styrke og stabilitet.
Og ved at kigge på funktionskravene til byggeriet og dermed revurdere alle byggekomponenterne har det været muligt at udvide brugen af letbetonelementer fra BETONELEMENT og dermed optimere byggeriets CO2-fodaftryk betydeligt.
Derudover er der i både betonelementerne og letbetonelementerne til byggeriet anvendt en CO2-optimeret betonrecept.
En central del af strategien har været en tidlig og omfattende inddragelse af alle projektets aktører. Dette samarbejde har ikke kun faciliteret CO2-optimeringen men også bidraget til innovative løsninger på tværs af byggeriet. Desuden har processen involveret en økonomisk omfordeling til fordel for rådgivning og planlægning for at imødekomme de ambitiøse CO2-mål.
Til trods for de økonomiske udfordringer, som følger med en omfattende fokus på grænseværdien 6,55 for byggeriet, understreger projektet vigtigheden af at anvende velkendte materialer og byggeteknikker for at sikre bygningernes langsigtede holdbarhed og funktion. Med et øje på fremtiden, indikerer NH6-projektet en ny retning for byggebranchen, hvor der ikke kun bygges efter gældende standarder, men aktivt arbejdes mod skærpede CO2-grænseværdier.
Elmen (NH6) viser ikke alene vejen for fremtidige byggerier med lave CO2-aftryk men inspirerer til stræben efter endnu lavere grænseværdier. Ved at bygge på erfaringerne fra Elmen (NH6), åbner der sig nye muligheder - med ambitioner om endnu lavere CO2-værdier. I byggebranchen står vi over for en transformation, hvor fokus på bæredygtighed ikke længere er en mulighed, men en nødvendighed.
Yderligere information: crhconcrete.dk/
Produkt: Byggesystemer: Arena og P-hus
Produkt: Betonelementer: Bolig og domicil
Produkt: Betonelementer: Bolig og domicil
Produkt: Byggesystemer: Arena og P-hus