Permeabel asfalt – også kaldet drænasfalt – er udviklet til at håndtere store mængder regnvand. Ved at bruge permeabel asfalt kan man lede regnvandet væk fra vejbanen og forhindre oversvømmelse og gøre vejen mere sikker for bilister og cyklister. Denne type asfalt har desuden en støjreducerende effekt.
Hvordan virker permeabel asfalt?
Permeabel asfalt er kendetegnet ved, at den har en stor porevolumen, så vand kan trænge igennem asfalten. Asfalten kaldes også for ’drænasfalt’, da den sørger for, at vand på vejbanen løber hurtigt igennem til belægningen, hvor vandet kan drænes, enten til rør i siden af vejen eller via en speciel drængrus under asfalten.
Når det regner, trænger vandet først gennem den permeable asfalt og derefter ned i gruset, som sørger for at forsinke vandet, inden det eventuelt afledes til et bassin eller kloakken. Man kan på den måde hurtigt og effektivt dræne vandet – også når der falder store mængder nedbør.
Forskellen på permeabel asfalt og traditionel asfalt er, at permeabel asfalt eller drænasfalt er udviklet med henblik på høj porevolumen, som opnås med et specielt stenskelet som har et højt hulrum, der gør at vandet kan trænge igennem.
I traditionel asfalt er hulrummer 3-4%, mens det i permeabel asfalt er ca. 20%. Permeabel asfalt udlægges i dag hovedsageligt på mindre veje og parkeringspladser.
Læs mere om Colas’ produkt ColDrain permeabel asfalt – en effektiv løsning til klimasikring af veje og pladser - længere nede på siden.