Annonce – Dato 22 Aug 2023
På Rådhustorvet i Vejle arbejdes der på at skabe et funktionelt område med plads til alle, og som samtidig passer til de historiske gamle bygninger såsom byens smukke rådhus.
Hos Teknik & Miljø i Vejle Kommune har man arbejdet tæt sammen med Schønherr Arkitekter, som vandt licitationen af det gamle rådhustorv. ”De oprindelige tanker har været at gøre området omkring pladsen endnu mere tilgængeligt for alle, uanset om man er dårligt gående, kørestolsbruger, har barnevogn med eller er i stiletter… Det er også grunden til, at vi har inviteret vores borgere med i processen. Det er trods alt dem, der skal bruge torvet,” fortæller Gitte Fuhr Thomsen, Projektleder i Teknik & Miljø ved Vejle Kommune. Inden projektet for alvor begyndte, holdt Vejle Kommune åbne møder, hvor borgerne kunne komme med deres idéer og ønsker til området.
Det oprindelige rådhustorv bestod af brosten og chaussésten, og en stor del af disse er blevet integreret i den nye belægning. ”Der er så meget historie at tage med, og derfor virkede det som en oplagt idé at gøre brug af de gamle fine sten. De er derfor placeret på hver sin side af rådhustrappen, hvor de gamle skulpturer også skal stå. På den måde får vi integreret vores historie i vores fremtid,” siger Gitte Fuhr Thomsen.
På den nye belægning på Rådhustorvet bliver der lagt en ny granitbelægning fra ZURFACE i stentyperne: Halmstad (Sverige), Roriz (Portugal), Rød Bohus (Sverige) samt Blå Rønne (Bornholm). Desuden har man valgt at gøre brug af ”up-cycled nordiske brosten”, også fra ZURFACE.
En up-cycled brosten er en brosten, hvor den slidte top saves af stenen og den nye topflade jetbrændes. Dermed har man en plan overflade, der er gang- og kørevenlig. Den slidte top vil i mange tilfælde blive kørt til knus, men i Vejle Kommune er den tænkt ind i området. Her har man anvendt de 4 cm tykke topstykker i ”Rådhuspassagen” – et mindre gangareal, hvor trykbelastningen på stenene er væsentlig mindre end på selve pladsen. Generelt har den bæredygtige tanke fyldt meget i projektet. Foruden at gøre brug af up-cycled brosten, så har man fundet øvrige nordiske materialer fra f.eks. København, som ligeledes er blevet genanvendt i projektet.
Det ca. 1600 m2 store rådhustorv forventes at være færdigt til december.
Vil du vide mere om projektet og det anvendte produkt, kan du kontakte ZURFACE på tlf.: 70101066 eller info@zurface.dk.
Se mere på zurface.dk