Fiksér sundhedsskadelige asbestfibre med Fiberbinder® og få et bedre arbejdsmiljø i renoveringssager

Annonce – Dato 13 Dec 2024

Ny dansk løsning forhindrer asbestfibre og andre sundhedsskadelige partikler i at ende i håndværkernes lunger.

Ny dansk løsning forhindrer asbestfibre og andre sundhedsskadelige partikler i at ende i håndværkernes lunger

Hvert år dør flere end 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme. Selv når nedriverne har gennemført de påkrævede grundige rengøringer, vil der meget ofte være sundhedsskadelige asbestfibre tilbage.

Når det efterfølgende renoveringsarbejde går i gang, bliver de skjulte fibre hvirvlet op fra revner og sprækker i spær og lægter til skade for både håndværkere og andre mennesker i nærheden. Derfor kræver Arbejdstilsynet, at asbestfibre i revner og sprækker forhindres i at hvirvle op. Den sikre løsning er at sprøjte Fiberbinder ud, når den grundige rengøring er afsluttet.

Fiberbinder sænker antallet af fibre i luften med op til 97 % i mindst 12 måneder, så håndværkerne får et sundere og tryggere arbejdsmiljø i hele den periode, hvor renoveringen foregår.

“Fiberbinder fås i både en transparent og en pigmenteret version. Den transparente version anvendes på asbestholdige byggematerialer, som skal demonteres og bortskaffes, mens den pigmenterede version anvendes til at fiksere de fibre, som ikke kan støvsuges væk.,” forklarer Jesper Haunstoft, medejer af Fiberbinder.

Som malermester har Jesper Haunstoft i mange år oplevet behovet for at sikre arbejdsmiljøet på byggepladserne i forlængelse af asbestrenovering. Sammen med jurist Morten Einshøj stiftede han Fiberbinder og udviklede den nu populære løsning.

Målet med Fiberbinder er at forhindre spredning af asbestfibre til omgivelserne

Fanget i en dråbe

Målet med Fiberbinder er at forhindre spredning af asbestfibre til omgivelserne og at sikre et sundere arbejdsmiljø for håndværkerne. Derfor er Fiberbinder også udviklet uden mærkningspligtige ingredienser og uden risiko for afgasning. Væsken siver ned i revner og sprækker, hvor støvsugeren ikke kan komme, og her fikserer den fibrene, så de holdes nede og ikke risikerer at hvirvle op, når håndværkerne udfører deres arbejde.

Til forskel fra andre produkter så har Fiberbinder den helt særlige egenskab, at den ikke hærder op, og at den ikke skaber en ny overflade, som risikerer at skade trækonstruktionen, fordi den ikke kan ånde. Væsken har derimod en vedvarende klæbrighed, som er tilstrækkelig til at fiksere fibrene, men som på ingen måde generer de håndværkere, som skal arbejde i området.

Påføring er hurtigt og nemt, men man skal huske afdækning af tekniske installationer, dampspærre og andre emner, som ikke skal fiberbindes. Få timer efter påføring kan man arbejde i området.

“Tidligere kunne man blive ved med at gøre rent og alligevel blive ved med at finde asbestfibre. Så skred tidsplanen, mens håndværkerne sad og ventede på, at pladsen blev klar. De problemer er man fri for nu, hvor man med Fiberbinder kan fiksere de sidste få asbestfibre, som ikke kan støvsuges væk. Det kan både ses i tidsplanen og i projektets økonomi,” forklarer Jesper Haunstoft.

Selvom FiberbinderMetoden er et nyere koncept, er den allerede blevet rutine for mange af landets største nedrivere, entreprenører, rådgivere og bygherrer. Virksomheden har udviklet en gratis app, som gør det let at følge metoden og at dokumentere den effektive binding af skadelige fibre.

Håndværkerne betaler prisen for byggeriets grønne omstilling

Håndværkerne betaler prisen for byggeriets grønne omstilling

Byggebranchen har i dag stort fokus på miljømæssig og økonomisk bæredygtighed, men der er ifølge Fiberbinders stiftere for lidt fokus på den tredje del af regnestykket – den sociale bæredygtighed, hvor arbejdsmiljøet ligger.

Selektiv nedrivning, genbrug af byggematerialer og markant flere renoveringer af den ældre bygningsmasse har den konsekvens, at de udførende håndværkere udsættes for endnu mere støv og endnu flere skadelige fibre end hidtil.

“Vi er nødt til at forholde os til den udfordring, som endnu flere renoveringer medfører. Hvis vi ikke gør det, så risikerer den nuværende håndværkergeneration at betale en stor del af prisen for byggeriets grønne omstilling, og det kan vi som samfund ikke tillade os,” siger Jesper Haunstoft.

Fiberbinders produkter er udviklet og produceret i Danmark

Om Fiberbinder ApS

Fiberbinder ApS er en danskejet arbejdsmiljøvirksomhed, der har som mission at minimere risikoen for indånding og spredning af sundhedsskadelige asbest- og mineraluldsfibre og andet historisk støv. Fiberbinders produkter er udviklet og produceret i Danmark.