Annonce – Dato 26 Feb 2021
Med ned-renoveringen af Østjysk Boligs afdeling Ryhaven mellem Hasle og Åbyhøj ved Aarhus er 124 almene boliger revet ned til soklen og erstattet af helt nye, energioptimerede huse på de eksisterende fundamenter. Husene, der er leveret af specialisterne i modulbyggeri Scandi Byg, er beklædt med facadesystemet Vidar Teglspån fra Komproment.
Valget af den totale fornyelse, som en ned-renovering er, blev truffet fordi de gamle boliger var nedslidte og sundhedsskadelige med bl.a. fugt og skimmelsvamp. Det er i øvrigt første gang, at man ved en renovering i Danmark har valgt at erstatte et eksisterende byggeri med nye modulbyggede huse. Nu lever Ryhavens boliger op til lavenergiklasse 2020-kravene, og her bidrager beklædningen med teglspån til at optimere energiregnskabet.
Teglspån er udviklet som en let tegl-ydervæg ideel til både nybyggeri samt renoverings-opgaver. Vidar Teglspån er et rustikt facadesystem, der har variation i overfladerne: ”Systemet er fleksibelt med hensyn til facadeudtryk og efterisoleringsniveau – og som en ekstra energifordel er det muligt at integrere solceller i den nye facade”, fortæller Kim Kristensen fra Komproment.
Teglfacaderne fås i mange flotte farvenuancer. Samtidig er de udviklet med et ophængnings-system i 100% uorganiske materialer. Dette har blandt andet betydet, at Komproment i dag er Cradle-to-Cradle certificeret på sølvniveau med 5 produkter, herunder Vidar Teglspån.
”Cradle-to- Cradle er en vigtig dokumentation af teglfacadernes bæredygtighed. Certificeringen er opnået i kraft af, at produkterne ikke indeholder skadelige stoffer - og fordi hele systemets design sikrer, at det kan adskilles i rene materiale fraktioner. Som en del af systemet kan der leveres materialepas, som sikrer, at nutidens materiale er fremtidens materialebank. Hele ideen med den tanke er at give komponenterne i systemet et DNA, så de ikke ender som byggeaffald. Certificeringsprocessen er gennemført i samarbejde med Vugge til Vugge ApS i Danmark”, forklarer Kim Kristensen.
Når talen falder på bygningscertificeringer som Leed, Breeam og DGNB, er Vidar Teglspån et oplagt valg. Robustheden i systemet, designet for adskillelse samt de minimale krav til vedligeholdelse er ligeledes understøttet af en EPD. Indenfor eksempelvis en DGNB-certificering vurderes et byggeri ud fra en række kriterier inden for fem hovedområder: Miljømæssig, økonomisk, social, teknisk og proceskvalitet.
Byggeriet tjener point ved adskillige underkriterier, herunder fx indeklima, totaløkonomi, LCA, anvendelse af byggevarer med EPD – samt miljørisici i forbindelse med byggevarer, miljøpåvirkning ved indvinding af materialerne, akustik mm. På baggrund af denne samlede evaluering tildeles byggeriet en sølv-, guld- eller platincertificering. Her bidrager Vidar Teglspån med sin EPD positivt til DGNB-certificeringen – ligesom systemet har udprægede fordele ved opbygning, nedbygning og det faktum, at alle komponenter har et DNA og en sporbarhed, som kan synliggøres gennem det fysiske materialepas. Et bæredygtigt alternativ i praksis. Det samme gør sig gældende ved Leed og Breeam.
Det er Vidar Teglspån i serien Manchester, der er valgt til de 124 boliger i Ryhaven, samt til de 50 nye ungdomsboliger og fælleshuset, som også blev opført i forbindelse med ned-renoveringen. ”Der er klare fordele ved tegl som en let facadekonstruktion”, siger Kim Kristensen. ”Først og fremmest kræver de ikke vedligeholdelse. Det har stor betydning for den langsigtede økonomi, og teglspån har en levetid på mere end 100 år. Samtidig får man et stilrent og elegant design med mange valgmuligheder, fordi der er over 40 forskellige farvenuancer og overflader”.