Annonce – Dato 12 nov 2024
Danmarks største byggemateriale-leverandør holder taget tæt med Derbigum
Bygma Svendborg fik DGNB Guld-certificering for sin nye håndværkerbutik i 2023. Her blev opført 6.500 m2 tagareal beklædt med tagpap. Den erfarne tagdækker på opgaven anbefalede Derbigum, fordi det ville bidrage positivt på flere måder.
“Vi kender produktet godt i forvejen og ved, det er den løsning, der giver flest DGNB-point,” forklarer Johnny Poulsen, direktør for Ryslinge Tagdækning.
Derbigum består af en fjerdedel genanvendt tagpap, og tagdækkerne havde i byggeprocessen særligt fokus på at undgå spild.
“Vi har i mange år haft glæde af Derbigum, fordi vi kan sende rester og afskær retur til produktionen. Her indsamlede vi isoleringen på samme måde, så vi bidrog mest muligt til DGNB-regnskabet,” fortæller Johnny Poulsen.
99 % tagpap genanvendes
Det er dokumenteret i Derbigums EPD, at op mod 99 % færdigt tagpap kommer retur til fabrikken. Kun cirka én procent ender i forbrændingen – typisk fordi helt små rester ender sammen med brændbart restaffald.
Derbigum har en særlig metode til sortering, makulering, raffinering og forarbejdning, så 25 % af det nye tagpap består af gammelt tagpap, uden at man går på kompromis med kvaliteten. Derbigum har markedets højeste forventede levetid på 50 år. Og Derbigum arbejder hårdt på at optimere sin cirkulære proces samt dokumentationen af den.
Derbigum-tage må kun lægges af tagdækkere, som har gennemført producentens kurser, og alle tage over 300 m2 bliver kontrolleret af leverandøren, før de færdigmeldes. Her vil producenten stå på mål for kvaliteten over for bygherren og altså ikke tørre ansvaret af på andre.
“Man taler meget om, at vi skal vise respekt for fremtiden og skabe mindre affald. Med vores kontroller og returordninger har vi længe været foran. Nu udvider vi vores forpligtelser,” fortæller Ulrik Hoffmann, salgs- og projektchef hos Derbigum.
I mange år har Derbigum udleveret et garantibevis på det færdige tag efter endt kvalitetskontrol. Som noget nyt får bygherren nu også et take back-bevis. Med det forpligter Derbigum sig til at tage tagpappet retur, når det skal skiftes. Selvom det har lange udsigter for de fleste byggerier, kan der være særlige tilfælde, hvor bygherre skal have nyt tagpap, længe før levetiden er opbrugt.
“Nogle fremadstormende danske virksomheder udvider og installerer store, dyre maskiner, som ikke kan komme ind i deres bygninger på bedre måder end gennem huller i taget. Der er vi naturligvis også på pletten for at tage tagpap retur og kontrollere, at det nye tagpap er helt tæt,” siger Ulrik Hoffmann.
Derbigum er blandt verdens førende producenter af cirkulære tagpap-løsninger. De er med til at udvikle fremtidens løsninger med unik levetid, totaløkonomi og miljømæssigt aftryk. I Danmark forhandles Derbigum af Eurotag.