Annonce – Dato 1 Feb 2022
Biodiversitet eller biomasse?
Siden år 2000 har der pågået en løbende undersøgelse på 3.000 kvm. grønne tage på Hochschule Neubrandenburg. Her er forskellige opbygninger blevet undersøgt for biodiversitet, biomasse og evnen til at lagre CO₂. Denne undersøgelse af ekstensive grønne tage er nu færdig.
Resultaterne af de forskellige spørgsmål og svar giver en god retning i forhold til hvad man skal gøre ved de forskellige krav til funktionen af grønne tage.
I de fleste tilfælde vil man jo nok tilstræbe en høj dækningsgrad på det grønne tag, da det ikke alene binder mere CO₂, men det køler også bygningen bedre, renser luften bedre og støjdæmper bedre end ved et ikke så vegetationsmæssigt dækkende grønt tag. I disse tilfælde er gødskning nødvendigt.
I de mere naturnære områder, eller hvis bygningen er decideret placeret i naturen, kan det derimod være en fordel ikke at gøde tagene for både at bevare mere biodiversitet (for at udligne lidt af det man har frataget naturen ved at lægge en bygning der), men også æstetisk at bygningen bedre kan falde ind i omgivelserne og der ikke er en potentiel risiko af udvaskning fra taget til mere følsomme omgivelser. Der kan dog også være nogle brandtekniske krav i forbindelse med bygninger, der ligger tæt på skel eller andre bygninger, som går imod dette. Men det kan undersøges hos kommunens tekniske afdeling.
Vanding ser ikke ud til, at det har den store indflydelse på de grønne tage. Det skal dog bemærkes, at man her har med grønne tage at gøre, som har 10 til 30 cm tagsubstrat på. Et typisk sedumtag i Skandinavien har normalt kun 4-6 cm vækstlag på, da den årlige nedbør i mængde og fordeling over året er mere gunstig her end i Tyskland, generelt set. Men vi har jo jævnligt perioder med langvarig tørke og dertil også rimeligt varmt. Så det kan være nødvendigt i få tilfælde at vande.
Som det kan læses ovenfor kan det være lidt af en balanceakt at få alle de positive ting med i et grønt tag og samtidigt få det til at gå op i en højere enhed. Man må forvente en vis tilbagegang af antal arter på taget, her spiller gødningsmængden en ret stor rolle. Vanding har på grund af det tyndere vækstlag på Sedumtage i Danmark kontra Tyskland nok en større betydning herhjemme, men i udgangspunktet bør vanding ikke være nødvendigt. Ligger bygningen i naturfølsomme områder, så lad naturen bestemme. Også på taget!
Yderligere information: www.nykilde.dk, tlf. 5858 4072.