Annonce – Dato 31 okt 2023
Der sker flere og flere oversvømmelser rundt om i verden. Især intensiteten af regnbyger kombineret med længere tørre perioder får dele af verden til at blive oversvømmet under kraftige regnskyl. Grøn infrastruktur, som f.eks. tilbageholdelsestage og opsamlingstage, er løsningen på dette problem.
Som en effekt af klimaforandringerne er der sket en stigning i antallet af ekstreme regnhændelser på globalt plan. Mange steder bliver gaderne regelmæssigt oversvømmet. Dertil kommer, at antallet af kraftige regnskyl hvert år kun vil stige, hvilket resulterer i mere vand, end regnvandskloakkerne kan håndtere. Det skaber en uholdbar situation for kloaksystemerne og vil føre til endnu flere vandskader i fremtiden på grund af de stadig hyppigere regnskyl.
For at gøre vores byer fremtidssikrede træffer lokale myndigheder og regnvandsråd foranstaltninger. Der er brug for effektiv håndtering af regnvand. Flere og flere kommuner har udarbejdet en regnvandsbekendtgørelse, som stiller krav til nye bygninger, ombygninger og renoveringer med hensyn til opsamling og opbevaring af regnvand. Regnvandsbekendtgørelsen giver kommunerne mulighed for at fastsætte regler for udledning af regnvandsafstrømning. Ved hjælp af disse regler kan en kommune håndhæve realiseringen af vandlagring, både i nye og eksisterende bygninger.
For at overholde disse regler kan arkitekter, ejendomsudviklere og boligselskaber vælge mellem forskellige løsninger, når de bygger eller renoverer bygninger. De kan installere systemer til opbevaring af vand i jorden i form af faskiner (til midlertidig opbevaring), infiltrationskasser eller vandtanke. I de to sidste tilfælde kan det opsamlede vand genbruges, men det koster en masse plads i undergrunden og bringer ikke grønt tilbage til byområdet.
Opbygning af grøn infrastruktur i byerne øger den effektive håndtering af regnvand, f.eks. ved at tilbageholde og/eller opmagasinere vand på taget. Sempergreen Detention and Retention Roofs leverer løsningen ved at opsamle regnvand på taget. For eksempel er næsten 50% af alle hollandske tage flade. Det svarer til omkring 600 kvadratkilometer fladt tag. Ved at bruge denne stort set uudnyttede plads kan man effektivt opbevare regnvand uden at skulle grave et hul i jorden. Det er især nyttigt i byområder med lidt plads og på eksisterende bygninger. Derudover giver disse grønne tage, der tilbageholder og opmagasinerer vand, også ekstra fordele. De øger bl.a. den lokale biodiversitet, forlænger tagdækningens levetid og afkøler indendørs- og udendørsområderne. Både tilbageholdende og forsinkende tage kan opfylde kommunens eller vandforsyningens krav og ønsker.
Sempergreen Detention Roof er et gennemprøvet og innovativt grønt tagkoncept, der i modsætning til Retention Roofs også kan anvendes på eksisterende bygninger. Det skyldes, at Detention Roof er et letvægts grønt tagsystem, der også kan installeres på tage med en hældning på op til 2⁰. Takket være de unikke konstruktionslag er Detention Roof i stand til fuldt ud at opsamle nye regnskyl, selv når de er mættede, og dræne dem på en kontrolleret måde, hvilket minimerer risikoen for oversvømmelse på et projekt.
Retention Roof er en populær vandopbevaringsløsning til nybyggeri med flade tage uden fald (dead flat). Sempergreen tilbyder forskellige Retention Roof-systemer: Ud over Sedum-planter er det også muligt at dække taget med vegetation som urter, vilde blomster eller værts- og nektarplanter for at øge den økologiske værdi. Dette vandlagrende grønne tagsystem kan også bruges i kombination med solpaneler.
Vil du gerne vide mere om merværdien af et Retention- eller Detention-tag til dit projekt? Eller har du brug for mere information? Mød Sempergreen den 1. eller 2. november på Building Green Copenhagen! Du kan også kontakte vores kollega Kevin O'Donoghue via kevin.odonoghue@sempergreen.com.