Annonce – Dato 5 Apr 2022
Flere opgaver blev løst samtidig, og sværttilgængelige steder blev pludselig nemme og billigere at komme til, da totalentreprenøren på anden etape af Pakhusene på Aarhus Ø brugte håndværkere i reb. Det forklarer Morten Holler, projektleder ved Kaj Ove Madsen A/S Aarhus.
Pakhusene på Aarhus Ø ligger ud til en kanal, hvor det er svært at komme til med lift eller stillads. Derfor var det vigtigt at finde et alternativ til tungt materiel, så det blev nemt for håndværkere at løse opgaver i højden – både i anlægsfasen og på det færdige byggeri.
– Rope access er ikke en arbejdsform, vi har anvendt særligt ofte. Derfor kom Sky-Work tidligt med i projekteringen af anden del af byggeriet, som en vigtig sparringspartner for arkitekten, ingeniører og os som totalentreprenør. Vi besluttede sammen med bygherre at hyre Sky-Work til at integrere en Harken Longspan Skinne i murkronen, så håndværkere i reb kan bevæge sig ubesværet rundt på bygningen, siger Morten Holler, projektleder ved Kaj Ove Madsen A/S Aarhus, der var totalentreprenør på opførelse af Pakhusene.
– Skinnen gjorde flere løsninger nemmere for mig i anlægsfasen, men den giver især langsigtede fordele på driften, fordi bygherre og driftsselskab også kan se værdien i rope access. De har god erfaring med at bruge håndværkere i reb til løbende vedligehold på det første af de tre tårne, og bad os derfor om at klargøre anden del af byggeriet til det.
Morten Holler valgte, at få håndværkere i reb til at udføre alt fugearbejde på facaden i anlægsperioden. Han anbefalede også rope access til at få pudset samtlige vinduer i de henholdsvis ti og tolv etager høje tårne, inden byggeriet skulle afleveres.
– Det var positivt for anlægsøkonomien, fordi vi sparede udgifter til lifte på pladsen – men næsten endnu mere vigtigt blev den fysiske koordinering på pladsen langt nemmere. Et øget antal opgaver på byggepladsen kan løses samtidig, når håndværkerne klatrede ned på bygningen oppefra. Håndværkere i reb generer ikke andre på byggepladsen, mens de arbejder, og de fylder ikke meget. Der er mange, som har brug for den plads, der er til rådighed på en byggeplads – ikke mindst i et trafikeret byområde som på Aarhus Ø, siger Morten Holler.
– Flere af mine underentreprenører fik også øje på fordele ved at have nem adgang til højtplacerede steder og hyrede Sky-Work til forskelligt arbejde for at få opgaver hurtigt løst. For eksempel fik elementleverandøren udskiftet sten øverst på facaden, hvor han ikke kunne nå op med lift. Og tømreren fik udskiftet sålbænke og serviceret fuger på vinduer.
Det kan give de fleste forbipasserende et sus i maven at se håndværkere hænge i reb hænge ti etager oppe på byggepladsen. Morten Holler har dog ikke været nervøs for sikkerheden for hverken klatrerne eller andre på pladsen.
– Jeg har følt mig helt tryg i forhold til det sikkerhedsmæssige aspekt. Sky-Work er en professionel virksomhed, så jeg har 100 pct. tiltro til dem, og det er jo dem selv, som skal kravle ud over kanten og hænge i deres udstyr. De tester det hele hver gang, så jeg har fuldstændig tillid til, at sikkerheden er på plads, når de arbejder i højden, understreger Morten Holler.
Sky-Work overholder både Arbejdstilsynets regler for arbejde i højden og rebunderstøttet arbejde. Desuden er alle medarbejdere i Sky-Work IRATA-certificerede og bliver recertificeret en gang om året. IRATA (International Rope Access Trade Association) er betegnelsen for den internationale klatreorganisation, der opretholder og sikrer standarden for rope access-virksomheder globalt.