Annonce – Dato 24 mar 2022
SILHORKO har leveret vandbehandlingsanlægget, det første af sin art i landet.
Nye, en ny bydel nord for Aarhus, er den første by i Danmark, hvor der er etableret et centralt sekundavandsanlæg. Anlægget genanvender opsamlet regnvand og drænvand til toiletskyl og tøjvask, hvorved belastningen af grundvandsressourcen mindskes betragteligt. Målet er at 40 % af områdets vandforbrug skal dækkes ved opsamling af regnvand. Nye vil i første etape bestå af 600 boliger, og på sigt kommer byen op på 15.000 borgere. Vandløsningen er den første af sin art i Danmark. Der er med andre ord tale om en innovativ regnvandsløsning, uden meromkostning for beboerne, der sparer på drikkevandet og skaber en spændende og moderne by.
Se en video om projektet her
Selve vandbehandlingsløsningen er designet og leveret af Silhorko-Eurowater. Via render og kanaler ledes regnvandet ned til en anlagt sø, hvorfra det renses på renseværket og ledes ud via særligt dimensionerede lilla rør til toiletter og vaskemaskiner. Ved første øjekast ligner det et helt traditionelt vandværk: Indvinding, filtrering, opbevaring og udpumpning. Men ved nærmere eftersyn er der store forskelle:
I første behandlingstrin gennemgår vandet en fysisk filtrering. Det sker i et trykfilteranlæg med nøje udvalgt filterfyldning bestående af flere typer filtersand og antracit – altså et fler-mediefilter. Den særlige kombination giver en dybdefiltrering, hvor urenheder opsamles igennem hele filtermaterialet, hvilket både giver en høj vandkvalitet og optimale driftsforhold med lavt energiforbrug til følge.
Et ultrafiltreringsanlæg står for andet behandlingstrin, som igen er en fysisk filtrering. Ultrafiltrering er en membranteknologi, som er særligt velegnet til filtrering af vand af skiftende kvalitet og fjerner partikler ned til en størrelse på 0,02 mikrometer. Eventuelle mikroorganismer vil også blive frafiltreret og anlægget fungerer som en fysisk barriere mod en bakteriologisk forurening.
Det filtrerede vand ledes til en rentvandstank. Tanken kan rumme 55 m³, hvilket svarer til et gennemsnitligt døgnforbrug. Det behandlede vand betegnes sekundavand, som kun må anvendes til toiletskyl og tøjvask.
Forbrugerne får leveret den ønskede vandmængde ved et ensartet vandtryk fra et helt traditionelt udpumpningsanlæg.
Som en ekstra sikkerhedsbarriere for at vandet ikke indeholder uønskede bakterier, er der installeret et UV-desinfektionsanlæg som sidste behandlingstrin. Ultraviolet lys (UV) med en særlig bølgelængde kan effektivt begrænse mikrobiologisk vækst (bakterier, vira, alger og svampe) i vand ved at nedbryde mikroorganismernes DNA.
Den centrale sekundavandsløsning etableres og drives af Aarhus Vand, hvilket betyder, at borgerne i Nye får en bæredygtig livsstil uden det ansvar, udgifter og besvær, der normalt er forbundet med anvendelse af sekundavand. Et professionelt drevet centralt renseværk er en garanti for sikker drift og tryghed for borgerne.
Projektet støttes af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og gennemføres i samarbejde med følgende virksomheder: COWI, Tækker Group, Aarhus Vand og SILHORKO.
Silhorko-Eurowater (SILHORKO) tilbyder 85 års erfaring og specialiseret viden om vand og vandteknologi af høj kvalitet. SILHORKO servicerer kunder fra en lang række brancher og anvendelsesområder, herunder kedelvand, procesvand, kølevand, skyllevand og drikkevand. Firmaet har siden grundlæggelsen i 1936 altid haft fokus på kunderne og et skarpt øje for kvalitet i produkter og løsninger. I dag er SILHORKO en del af Grundfos-koncernen og omfavner det overordnede formål om at skabe banebrydende løsninger til håndtering af verdens vand- og klimaudfordringer og forbedre menneskers livskvalitet.
Yderligere information: www.silhorko.dk, tlf. 8793 8300.