Annonce – Dato 9 mar 2020
Der skal turbo på genanvendelsen i byggeriet fremover, og her er der nu godt nyt fra Xella: Den førende producent af byggesystemer i porebeton og kalksandsten kan nemlig løfte sløret for en ny bæredygtig byggeblok til bærende konstruktioner fremstillet af ca. 20 procent genbrugsmateriale.
- Cirkulær økonomi fylder mere og mere i byggeriet, så det er afgørende, at projekterende såvel som udførende allerede nu har mulighed for at vælge byggeløsninger, der bidrager til at øge genanvendelsesgraden i projektet, fortæller salgsdirektør i Xella Lars Nygaard og fortsætter:
- Ved at udnytte materialerester, der normalt ville blive kørt til deponi, er det lykkedes os at skabe ekstra værdi i form af nye løsninger, der fremstilles af genanvendt materiale og samtidig opfylder alle funktionelle krav. Dermed er de også velegnede til nybyggeri, og på den måde er cirklen jo sluttet.
Den nye byggeblok har fået navnet Silent+ og fremstilles i genbrugsporebeton, som indsamles blandt andet på danske byggepladser i samarbejde med Davidsens Tømmerhandel og eurodan-huse. Det sker på den måde, at man udleverer Xella Big Bags sammen med første leverance af porebetonløsninger, og derefter bruges de til indsamling af porebetonrester og -affald i takt med, at byggeriet skrider frem.
De fyldte Xella Big Bags afhentes i forbindelse med næstkommende leverance af porebeton og fragtes til Davidsens Tømmerhandel til opbevaring. Når der er indsamlet nok restaffald, læsses Xella Big Bags på lastbiler fra Xella, der i forvejen har kurs mod den tyske fabrik, så de ikke skal køre tomme hjem.
Efter ankomsten til fabrikken anvendes restaffaldet i produktionen af nye løsninger. Det gælder både den helt nye Silent+ byggeblok til bærende konstruktioner samt den tidligere lancerede Synergy byggeblok, der anvendes til ikke-bærende vægge og består af op mod 40 procent genanvendt materiale.
Lars Nygaard forklarer om baggrunden for udvikling af genbrugsløsningen, der er indstillet til den prestigefulde Byggeriets Miljøpris-/p>
- Vi tror på, at tæt kontakt mellem materialeinnovation samt den daglig praksis både i produktionen og på byggepladserne er nøglen til at skabe succes med bæredygtigt byggeri. Her skal vi i branchen blive bedre til at udnytte de mange ressourcer, som i dag går til spilde, fordi de køres på deponi frem for at blive genanvendt.