Når vandstanden stiger og vinden tager til, er landets fjord- og kystnære områder i farezonen for at blive ramt af stormflod. Det ved beboerne til hudløshed i Jyllinge-Nordmark ved Roskilde Fjord, hvor alt for mange har oplevet at stå i vand til livet, når fjorden og områdets åer oversvømmer deres hjem, som det er sket flere gange gennem det sidste årti.
Som led i et større stormflodssikringsprojekt blev et bygværk af PE-plast derfor installeret i 2021, og hermed er der skabt tryghed for områdets beboere nu – og de næste 100 år frem.
Det er et større pumpeanlæg, der nu sender overflodsvand fra Værebro Å tilbage i fjorden, når åen går over sine breder. Sulzers pumper er installeret i det specialfremstillede Wehopanel bygværk af polyethylen, PE-plast, fra Uponor Infra.
Pumpebygværket fra Uponor har over 100 års levetid og kan på grund af materialet modstå den kemiske påvirkning fra det stærkt saltholdige vand, der passerer gennem systemet. Helt praktisk, er Wehopanel materialet særdeles velegnet til formålet. På grund af de store dimensioner, var det en fordel, at bygværket, kunne præfabrikeres i kun 4 dele på fabrik og derefter nemt og hurtigt svejses sammen nede i udgravningen. Det lette plastmateriale forenklede og forkortede processen.
Uponor har leveret et WehoPanel bygværk, hvis ydre rammer måler 11 x 7 x 5 meter.
Når vandstanden stiger ...