Annonce – Dato 23 nov 2017
Moduler fra Temporent sikrer mindre spild i fremtiden
Midlertidige moduler gavner miljøet
Hos byggeriet, der er en af de største affaldssyndere, kan midlertidige moduler være med til at sikre mindre spild i fremtiden. Modulerne gør op med forbrug-smid-ud kulturen, og er dermed en gevinst for miljøet og den bæredygtige udvikling.
Hvert år laver vi et overtræk på naturressourcerne, og det kan have fatale konsekvenser for jordens økosystemer. Derfor er det nødvendigt, at udtjente materialer ikke ender på lossepladsen, men i stedet ses som ressourcer, der hele tiden kan bruges i nye sammenhænge. Det er grundtanken i den cirkulære økonomi, som stadig vinder større og større indpas både i Danmark og globalt.
Den cirkulære tanke går i alt sin enkelthed ud på, at ressourcer indgår i et kredsløb. I stedet for at producere, bruge og smide materialer væk, skal de genanvendes igen og igen, så mindst muligt går til spilde. Det er også en af grundtankerne hos Temporent, der producerer moduler til blandt andet skoler, børnehaver, kontorer og hospitaler. Byggebranchen er nemlig ansvarlig for en meget stor del af miljøbelastningen. Ifølge Miljøstyrelsens affaldsstatistik står bygge-og anlægsbranchen for en tredjedel af alt det affald, der produceres i Danmark.
Der er derfor brug for nye måder at tænke bygninger på. En måde at minimere spild og fremme cirkulær bæredygtighed, er ved at designe bygninger, så de er nemme at adskille og omdanne. Det er netop selve grundstenen i modulbranchen, som træder til, når virksomheder, institutioner o.l. har brug for mere plads i en periode. Modulbyggerier er nemlig lette at adskille, genbruge og tilpasse nye behov.
- Moduler er jo helt grundlæggende ekstra kvadratmeter, der kan genanvendes igen og igen. Vi lejer modulerne ud i den periode, der er behov for dem. Når der ikke længere er et behov for den ekstra plads, henter vi modulerne igen og opbevarer dem, indtil de skal i brug hos en ny kunde. Modulerne cirkulerer så at sige rundt i et kredsløb og bliver løbende tilpasset nye behov, forklarer direktør i Temporent Danmark Claus Weppler.
Det er ikke kun hele modultanken, der er bæredygtig hos Temporent. Gennem de seneste år har de i den grad taget den grønne omstilling til sig med skræddersyede modulløsninger med egne solceller, vandpumper og LED-belysning. Også i produktionen af modulerne, gør Temporent en dyd ud af at træffe miljørigtige valg.
- Vores moduler fremstilles indenfor på en fabrik. Det betyder, at vi kan planlægge byggeprocessen minutiøst og ikke er afhængige af vind og vejr. Vi ved præcis, hvilke materialer vi skal bruge hvornår, hvilket giver langt mindre spild end på en traditionel byggeplads. Desuden holdes energiforbruget betragteligt nede, siger Claus Weppler.