Annonce – Dato 31 maj 2024
Nye kabler fra NKT er fri for skadeligt indhold som PVC og bly. Og der er flere fordele ved at udskifte ældre kabler med nye.
Ønsket om at klimarenovere eksisterende ejendomme i Danmark er stigende. Med god grund. For det er mere skånsomt for miljøet at bruge eksisterende bygninger og ressourcer end at producere og opføre nye. Efterhånden er de fleste klar over, at der kan være skadelige stoffer i tag, lofter og fuger, som skal bortskaffes og ikke må genbruges. Men de færreste er klar over, at det også ofte er nødvendigt at udskifte gamle kabler.
"Hvis man ikke ved noget om kabler, er det umuligt at se forskellen. Men de gamle kabler var produceret uden hensyn til bæredygtigheden. Det blev først ulovligt at komme bly i kabler midt i 90’erne, så det er vigtigt at føre dem up to date mange steder," forklarer Christopher Tambo, sales manager hos NKT.
Udover bly indeholdt kabler før i tiden også skadelige mængder PVC og phthalater. Det blev brugt som blødgørende stof i kabler tidligere. Nye kabler er frie for dem. Det betyder blandt andet, at det er meget nemmere at genbruge nuværende plasttyper, når kabler, der installeres i dag, engang skal erstattes med nye kabler.
I ældre bygninger er der ofte trukket tomrør af stål i vægge og lofter. Heri trak man stofledningerne og kunne udskifte dem eller trække flere efter behov. Selvom tomrør ikke er så populære i dag, er der stadig efterspørgsel på dem i nogle renoveringer.
Populariteten faldt, fordi moderne kabler holder længere, og fordi tomrør gav en ekstra arbejdsgang. Det har NKT udviklet en løsning på. De nye kabler kan leveres i rør, så man kan montere det hele på samme tid.
Et af de mange renoveringsprojekter, NKT har leveret kabler til, er BaneGaarden – de gamle trælader på DBS’s tidligere værkstedsområde midt i København. Her er der stort fokus på at bevare det oprindelige arkitektoniske udtryk i renoveringen. Der er derfor brugt mange genbrugsmaterialer i byggeriet, men kablerne er nye. Dels er det for risikabelt at genbruge gamle kabler. Derudover har NKT kabler, som er certificeret til svanemærket byggeri, der var som skabt til projektet.
Med nutidens LCA-beregninger vil man både optimere graden af bæredygtighed i byggefasen, bygningers levetid og tiden efter bygningen rives ned. Derfor er NKTs dokumentation et vigtigt bidrag til både klimarenoveringer og nybyggerier.
NKT bruger 100 % vedvarende energi i produktionen af kablerne og har et samlet katalog over de produktspecifikke EPD’er – Environmental Product Declaration, også kendt som miljøvaredeklaration – på de fleste af sine kabler. NKT har altså gjort det let at beregne, hvordan brugen af deres kabler påvirker det enkelte byggeprojekt. Enden på produktets levetid er også veldokumenteret.
Yderligere information: Christopher Tambo, e-mail: christopher.tambo@nkt.com, tlf.: 23617966.