Annonce – Dato 7 mar 2023
Biotrans har leveret Biomaster-tanksystem til Slagelse Sygehus i over 10 år, og et langt, velfungerende samarbejde ligger bag dem. I denne anledning har Borgmester af Slagelse Kommune Knud Vincents, Driftschef for centralkøkkenet Mogens Fonseca og Servicechef Søren Pihl været på besøg i centralkøkkenet.
- Det helt speciale ved vores løsning, er, at vi leverer en skræddersyet totalløsning til håndteringen og genanvendelsen af organisk mad i det pågældende køkken, udtaler Søren Pihl, biokværnen er et vigtigt element i vores cirkulære løsning, men lige så vigtig er rørsystemets og biotankens funktionalitet for hele operationen.
Biotrans har reduceret kørsler med organisk madaffald betydeligt og kører cirka 6-10 gange om året til nærmeste biogasanlæg ved at lagre biomassen i en biotank og dermed kun tømme tanken, når den er fyldt op. Mogens Fonseca og køkkenpersonalet har udover det grønne fodaftryk bidt mærke i det markant forbedret arbejdsmiljø.
- Førhen brugte vi 200 liters madspande, og i al slags vejr lå vi og baksede rundt med meget tungt udstyr flere gange om dagen. Det var simpelthen en belastning for medarbejdernes helbred og økonomien blev ringere og ringere, udtaler Mogens Fonseca.
Igennem en længere periode har Søren Pihl haft et revolutionerende, grønt udviklingsprojekt på tegnebrættet, Biotrans har for Region Sjælland undersøgt mulighederne for at etablere lokalt/decentralt biogasanlæg og skabe egen produktion af energi til produktion af varmt procesvand. Biotrans har vurderet miljøeffekter, gennemførbarhed og økonomi ved gennemførsel. Dette undersøges i håb om at skabe den mest moderne og bæredygtige totalløsning, der optimerer kundens arbejdsmiljø og økonomi, samt beskytter vores naturressourcer.
Region Sjælland er på baggrund af dette været part i projektet om hvorvidt placeringen af en containerløsning med fuldt funktionsdygtigt biogasanlæg, on-site. Fremadrettet er det muligt, at organiske madaffald (produktionsspild, overproduktion og tallerkenaffald) fra hospitalerne i Holbæk og Slagelse blive hygieniseret i en Biotrans-containerløsning og derefter omdannet til vedvarende energi i form af biogas til eget forbrug og organisk gødning leveret til lokalt landbrug. Det vil forbedre miljøet yderligere, er realiserbart og kan gøres med en rimelig tilbagebetalingstid på en så grøn investering.
For Søren Pihl ligger dette projekt tæt på hjertet og handler om mere end arbejdsmiljøet, der er én af de fem kerneværdier, Biotrans arbejder ud fra.
- I dag afhenter vores chauffører biomassen fra kunden og kører til nærmeste biogasanlæg, hvor biogassen bliver omdannet til blandt andet naturgas og gødning. Alene her sparer vi 80 procent CO2. Denne løsning nedskærer yderligere i træk på ressourcer og tilbyder en direkte forbindelse mellem kunde og landbruget, måske et helt nyt potentiale, når vi taler gødning, siger Søren Pihl.
Kunderne producerer en bemærkelsesværdig ren biomasse, der gør, at Biotrans i dag kan køre direkte fra det pågældende køkken til nærmeste biogasanlæg. Derfor er projektet muligt og særlig godkendt til at blive udført af Biotrans. Det er dermed i Søren Pihls optik endnu et skridt tættere på at finde den mest holdbare, cirkulære løsning for at genanvende madaffald til grøn energi – eller når madaffald bliver som solceller på taget og gødning til jorden.
Læs mere her: biotrans-nordic.com