Annonce – Dato 16 Apr 2024
Den levende champagne-farve til Høje Taastrup Rådhus er udviklet i samarbejde med IGP Scandinavia AB.
Høje Taastrup Rådhus stod i 2023 færdigt med en facade med champagnefarvede elementer og store glaspaneler, som er vinklet let i forhold til hinanden og sammen skaber et dynamisk udtryk.
Foto: Thorbjørn Hansen / Kontraframe.dk
Farven på elementerne er udviklet i samarbejde med leverandøren IGP Scandinavia AB.
Arkitektfirmaet Atelier Lorentzen Langkilde (ALL) og PLH Arkitekter ønskede en farve, som sammen med rådhusets karakteristisk foldede facade skulle give et let dynamisk udtryk gennem et kontinuerligt skiftende farvespil. Udviklingen af den præcise farve til rådhuset strakte sig over flere måneder, hvor IGP i flere omgange producerede farveprøver efter arkitektens beskrivelser.
”Vi havde et ønske om en lys farve, som gennem samspil med dagslyset og under omskiftelige vejrforhold kunne antage farver fra helt lyse til gyldne brunlige toner”, forklarer arkitekt Kristian Langkilde.
Efterhånden som arkitekt og leverandør sporede sig ind på farverne, blev farveprøverne produceret i bukkede aluminiumsplader, så arkitekten kunne vurdere, hvordan farverne fremhævede foldningerne i facaden.
De sidste farveprøver blev en pallette af tre farver, som blev afprøvet på en mock-up i 1:1 af et bukket facadeelement. Farveprøverne blev hængt op på byggepladsen, så det smukke farvespil blev set i den rigtige retning i forhold til dagslyset og under forskellige vejrforhold. Den endelige farve blev med 75% glans, som er i den høje ende af glansen indenfor farvetypen. Den afspejler himmellyset, så rådhuset skifter farve med dagslyset, og facadens foldninger træder tydeligere frem.
Foto: Thorbjørn Hansen / Kontraframe.dk
Arkitekt Kristian Langkilde, ALL, oplevede et vellykket tæt samarbejde med leverandøren om at finde frem til den rigtige farve.
”Hele vejen viste IGP stort engagement til at finde frem til den rigtige farve. De var dygtige til at omsætte vores måske lidt upræcise farvebeskrivelser til konkrete farveprøver og gav sparring til valg af farver og delte ud af deres store viden om farver. Da vi havde sporet os ind på retningen og nærmede os det endelige resultat, leverede IGP prøver, til vi var tilfredse. Det var en rigtig god designproces”, siger Kristian Langkilde.
Facadespecialisten HSHansen havde ansvar for facadeelementerne baseret på oplæg fra arkitekt Kristian Langkilde, ALL, og arkitekt Kim Ringvei, PLH Arkitekter. Rådhus-projektet modtog prisen som Byens Bedste Arkitektur 2023.
Den schweiziske familievirksomhed IGP har udviklet effekter og egenskaber i pulverlakker i mere end 50 år. Det er en vigtig del af virksomhedens virke at inspirere arkitekter og bygherrer med at finde udtryksmuligheder i farvevalget i forhold til arkitekturen.
”Det er vigtigt for os at have et sprog, så vi kan forstå, hvad arkitekten siger og omsætte det til farve”, siger salgsdirektør Jørgen Andreasen, IGP Scandinavia AB.
Han har farveprøvepaletter og brochuremateriale til kommunikationen med kunderne, og han kan hos IGP i Schweiz trække på 25.000 recepter.
”Vi har mange prøveplader klar til at sende, og hvis det er en farve, hvor vi har recepten i forvejen, så er der to ansatte, som hver dag producerer prøveplader, der bliver lagt i kuvert og sendt til arkitekten med UPS”, siger han.
De fleste tilfælde finder kunderne en løsning med et IGP-produkt, der allerede er udviklet, men nogle projekter begynder som i Høje Taastrup med en idé om en farve.
”Vi har i Schweiz et laboratorium med femten ansatte, som hver dag udvikler nye farver og recepter på produkter ud fra kundernes ønsker”, fortæller Jørgen Andreasen.
Når salgsdirektøren skal vise farveprøver og diskutere farver med arkitekter, så er der altid indlagt en ”walk and talk”.
”Farver skal ses udenfor. De er afhængige af, hvilket lys de bliver set under. Hvis det er en farve med for eksempel metallic, så kan du se, hvordan dybden er, og hvordan farven bevæger sig, når den går fra skygge til sol. Derfor bliver der da også ved næsten alle byggerier fremstillet en udendørs mock-up, så bygherre og andre interesserenter ser farven i det rigtige lys”, siger salgsdirektøren fra IGP Scandinavia AB.
Fra IGP Scandinavia AB deltog salgsdirektør Jørgen Andreasen og arkitekt & design konsulent Peter Mortensen i projektet på Høje Taastrup Rådhus.
IGP har leveret pulveret til den udførende lønlakerer. Pulvermaling er den industrielle maling, som har det laveste CO2 aftryk.
De valgte farver fra IGP blev DURA®One, 5607E78464S30, Glans 70 og DURA®One, 5603A70210A00, Glans 25/30. DURA®One serien har en god UV bestandighed.
Yderligere information: Jørgen Andreasen, tlf.: 23849999, e-mail: Joergen.andreasen@igp-powder.com
IGP’s pulvermaling ”HWF Classic” sikre høj UV-bestandighed på facadepaneler og vindues profiler