Optoglas hjælper med at bevare gamle vinduer i klimarenoveringer

Annonce – Dato 31 maj 2024

Alt for mange vinduer skiftes, selvom de har gode årtier i sig endnu. Det gør Optoglas op med i ressourcebesparende løsning.

Alt for mange vinduer skiftes, selvom de har gode årtier i sig endnu

Når op mod 25% af vores ejendommes varmetab sker gennem vinduerne, er det oplagt at overveje at skifte dem. Men det er vigtigt at se på mere end den umiddelbare effekt af den øvelse. Hos Optoglas bruger indehaverne Janne Glasdam Axelsen og Thomas Nordahl Nielsen meget tid på at oplyse om reglerne for klimarenovering.

“Det er ikke et lovkrav, at alle vinduer skal være trelags. Alligevel skifter man bare vinduerne, i den tro, at det er et lovkrav, eller fordi de ser slidte ud. Det skal vi gøre anderledes, hvis man vil tale om bæredygtigt byggeri og klimarenovering,“ siger Janne Glasdam Axelsen, direktør i Optoglas.

Optoglas bygger på en æstetisk løsning til energioptimering. Løsningen er en forsatsrude af et enkelt lag glas, som monteres direkte på den eksisterende vinduesramme. Det sparer energi og lydisolerer, mens man bevarer vinduernes udtryk og funktion.

Resultatet skal leve op til både bygherrens og arkitektens forventninger. Derfor tilbyder Optoglas både opmåling, montering og finish udført af specialiserede håndværkere.

Optoglas er en forsatsløsning til energioptimering og lydreduktion i eksisterende vinduerVedligeholdelsesfrit er en tikkende bombe

Vedligeholdelsesfrit er en tikkende bombe

Optoglas kan forlænge levetiden på gamle vinduer af kvalitetstræ. Selvom de ofte kan være utætte, er de relativt lette at vedligeholde, reparere og isolere. Det er langt fra tilfældet med moderne vinduer, der markedsføres som vedligeholdelsesfrie.

“De kalder dem vedligeholdelsesfrie med god grund, for de kan ikke holdes ved lige. Du er nødt til at smide dem ud eller skifte hele rammen. Vi risikerer samme problem som i tiden med plastvinduer, hvor leverandørerne er forsvundet eller ikke har dele til vinduerne længere. Det er en tikkende bombe,” siger Thomas Nordahl Nielsen.

Moderne 3-lagsvinduer er så tunge, at glasset limes ind i rammerne. Derfor er det enten umuligt eller meget besværligt at renovere dem. Uanset om de er en bombe eller en bjørnetjeneste til de næste generationer, er der altså behov for, at byggebranchen overvejer renoveringer grundigere.

“Kan det ikke vedligeholdes, er det et engangsprodukt. Vi skal gøre tingene anderledes og sikre, at vi kan reparere i stedet for at smide ud,” siger Janne Glasdam Axelsen.

Forsatsløsningen udføres på indersiden, så entreprenøren kan spare tid og penge på stilladser og kraner. På kort tid sikrer man en markant besparelse på energien og lydisolerer samtidigt de gamle vinduer.

Der er stigende fokus på genbrug i byggerietVarme opgange uden nye vinduer

Hvad genbruges vinduerne til?

Der er stigende fokus på genbrug i byggeriet. Men i mange tilfælde grænser det til greenwashing at fremhæve genbrug af de gamle vinduer som en positiv del af en renovering, mener Thomas Nordahl Nielsen.

“Sand til glas er en knap ressource. Så det er grotesk, når en bygherre bruger det som et plus, at gamle vinduer sælges til genbrug. Tit bliver de bare stillet på et lager, for så engang at blive brugt til væksthuse,” siger han.

Han mener, vi skal se på mere end den umiddelbare CO2-besparelse ved at skifte til fabriksnye vinduer. Gamle termovinduer kan let bidrage til renoveringer med en bedre profil i klimaregnskabet, når de får forsatsruder.

Selv over 100 år gamle vinduer kan slå nye vinduer i klimaregnskabet med en løsning som Optoglas. Det er blandt andet påvist i forskningsprojektet om “Lærlingenes Hus”, hvor Det Kongelige Akademi og Danmarks Tekniske Universitet sammenlignede livscyklusanalysen i en række scenarier for restaurering af et bindingsværkshus fra 1887 med nybyggeri af lavenergihuse.

Optoglas er en forsatsløsning til energioptimering og lydreduktion i eksisterende vinduer

Varme opgange uden nye vinduer

Optoglas indgår i en række kirker, genbrugsprojekter som BaneGaarden i København og historiske ejendomme som Københavns Domhus. Men det er ikke længere kun de fredede og bevaringsværdige bygninger, der energirenoveres med løsninger fra Optoglas.

Hvor der før var størst fokus på at renovere og isolere sin egen bolig, er der kommet øget fokus på at mindske varmetabet og øge komforten på fællesarealer. Optoglas har blandt andet samarbejdet med arkitekt Jens Aaberg om energirenoveringen af Carl Johans Gade 8-12 i København. Her valgte ejerforeningen Optoglas til alle vinduer i både opgangene og lejlighederne.

“Med fredede bygninger er der ingen diskussion. Men vi ser heldigvis stigende respekt for vores bygningskultur i andre renoveringer. De gamle vinduer får lov at sidde, og vi kan genbruge de gamle kroge, hvis kunden ønsker det,” siger Thomas Nordahl Nielsen.

Optoglas lydisolerer med omkring 10 dB. Til gengæld er det svært at sige på forhånd, hvor meget energi løsningen kan spare i den enkelte bygning. Til det formål anbefaler Optoglas, at man udfylder energiberegneren på glasmedgaranti.dk efter bedste evne eller tager kontakt til Optoglas for flere oplysninger.

Om Optoglas

Optoglas er en forsatsløsning til energioptimering og lydreduktion i eksisterende vinduer. Arkitekt Ulrich Schirnig opfandt og patenterede løsningen i 1988, fordi han savnede en æstetisk, næsten usynlig løsning.

Yderligere information: Janne Nordahl Axelsen, e-mail: ja@optoglas.dk, tlf.: 40140904. 

Mere om produktet Glas til renovering

Glas til renovering

Bedre indeklima med energiglas

Montering
Opmåling
Funktion og rengøring
Opmåling til Optoglas