Annonce – Dato 15 mar 2022
Der er et stigende fokus på radonsikring, men der mangler viden om sikringsmetoder, og ved nybyggeri og renoveringer tænkes radon ikke altid ind i projekterne fra begyndelsen.
Det er en udfordring for ifølge Roald Sølager, teknisk produktchef hos Isola, bør radonsikring tænkes ind så tidligt som muligt i projekteringen, da det vil spare både tid og penge.
Når Roald Sølager træder ind på en byggeplads og spørger ind til radonsikring af et nybyggeri, mødes han ofte af nogle nervøse entreprenører og håndværkere. For det viser sig desværre ofte at radonsikringen ikke er tænkt ind i byggeriet, og dermed heller ikke indregnet i entreprenørens regnskab.
- Når jeg oplever sådanne sager og kan mærke uroen brede sig blandt de udførende, handler det først og fremmest om at få god sparring og rådgivning ind i processen. Så jeg starter ud med at fortælle, at vi alle er nødt til at gå konstruktivt til værks, for der er en virkelig god grund til, at vi radonsikrer vores boliger og institutioner. Herefter så bløder stemningen op, og så tager man en snak om de tiltag, der skal indtænkes i byggeriet. Det er jo ikke besværligt, så længe man har de rigtige løsninger på hånden, fortæller Roald Sølager, der om nogen ved hvad han snakker om.
Roald Sølager er foruden sin rolle som teknisk produktchef hos Isola, også ekspert i radonsikring. Han har siddet med ved bordet i Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) g bidraget til byggeanvisninger på området, og han underviser hertil også i Radonsikring i praksis hos Molio.
- Hos Isola så vi tidligt radonproblematikken, og besluttede at vi ville være de bedste på markedet inden for netop radonsikring. Det gjaldt ikke kun om at have de bedste produkter til arbejdet, men også at sidde inde med den rigtige know-how, for det er netop manglen på viden om radon, der er en hæmsko i byggeriet, uddyber Roald Sølager.
- Først og fremmest skal man være opmærksom på, at radon er alvorligt. Op imod 300 danskere dør hvert år af lungekræft, forårsaget af radonforgiftning. Men samtidig skal man også slå koldt vand i blodet og kigge på, hvor galt det står til i den enkelte bolig. Nogle gange kan man løse udfordringen. Samtidig med ganske få tiltag, fortæller Roald Sølager og fortsætter:
- Det er meget fokus på økonomien i radonsikring, og flere håndværkere ser det som en ærgerlig ekstra udgift. Men hvis de klædes bedre på, så vil de jo også sagtens kunne forklare deres kunder, hvorfor denne ekstraudgift er så vigtig. Man får en sundere bolig, og for husejeren vi en radonsikring også være vigtig, når huset engang skal videresælges. Samtidig er det også en skam, at man ikke tænker radonsikring tidligt ind i ethvert nybyggeri, hvor de er behov for det. Jo tidligere man tænker radonsikring ind i projektet, desto lettere og billigere bliver det.
- Jeg har været tæt inde over byggeriet af Hjertet i Ikast der foruden at være et helt utroligt stykke dansk arkitektur, også var et velfunderet projekt i forhold til radonsikringen. Her var Isola nemlig tidligt inde over projektet og fik leveret de helt rigtige produkter og læsninger, der i dag betyder, at brugerne af multihuset ikke behøver at bekymre sig om radonforurening, siger Roald Sølager og afslutter:
- Vi har hos Isola en komplet pakke, når det kommer til løsninger indenfor radonsikring til både nybyg og den eksisterende bygningsmasse. Det indebærer både et komplet produktkatalog og den nødvendige know-how, så kunderne kan vejledes bedst muligt fra a til z. Vi foretrækker faktisk selv at trække i sikkerhedsskoene, spænde sikkerhedshjelmen og tage personligt ud på byggepladserne.
Dermed kan vi jo både se præcist hvilke løsninger, der bedst egner sig til den givne sag, samtidigt med at vi kan forklare overfor alle interessenter, hvorfor radonsikring ikke bør ses som en forstyrrende udgift, men derimod som et tiltag der tilfører værdi og højner kvaliteten af byggeriet.