Annonce – Dato 13 Dec 2024
Den mest miljøvenlige løsning til hustage kommer naturligvis fra naturen, og materialet har flere unikke egenskaber...
SabetoFlex havde i længere tid været utilfredse med de miljøvenlige produkter, som deres tyske leverandør havde leveret til tagdækning af flade tage.
De var svære at montere og da det viste sig, at den påståede recycling af materialerne ikke eksisterede, var sagen klar. SabetoFlex måtte udvikle sin egen miljøvenlige tagdækning.
I dag kan ejer og adm. direktør i SabetoFlex, Per Poulsen, præsentere et helt nyt universalklæbemiddel skabt af rester fra virksomhedens egen produktion af inddækningsprodukter.
Det nye universalklæbemiddel bruges i den nye SabetoFlex indpakningsløsning, som hedder SabetoProtection samt den nye tagløsning EasyFlex Roofing. Og som noget helt unikt, kan begge løsninger recycles 100 % med patenteret teknik.
”Vores spildprodukter bliver genanvendt som et universalklæbemiddel – polyisobutylene (PIB), som har flere fremragende egenskaber ved montering af inddækninger, indpakningsløsninger og SabetoFlex tagløsninger”, forklarer Per Poulsen.
”Det nye PIB genanvendte klæbemiddel har den usædvanlige egenskab, at det kan selvvulkanisere med alle SabetoFlex PIB produkter. Det vil sige, at efter påføring trækker det ind og selvvulkaniserer, hvorefter inddækningen, taget og indpakningsmaterialet bliver til ét sammenhængende og utroligt stærkt system”, fortæller Per Poulsen.
Per Poulsen har holdt flere møder med IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) for at teste, om SabetoProtect kan bruges på bøjer og fyr.
”Vi har testet vores miljøvenlige SabetoProtect sammen med IALA, for at se, om det kan bruges på bøjer i havet. Og det kan det, så vores miljøvenlige løsning kan måske redde livet for et hav af bøjer verden over. For i stedet for at skrotte plastikbøjerne kan man pakke dem ind med SabetoProtect, som holder farverne bedre end plastikbøjerne og den giftige maling på stålbøjerne, der bruges i dag”, forklarer Per Poulsen.
Ud over skibe og bøjer tester man også SabetoProtect på havvindmøller, som bruger en særlig og giftig malingscoaching, som alle gerne vil have skiftet ud med en miljøvenlig løsning.
Den vandtætte og meget glatte overflade kan også gavne skibsfarten.
”SabetoProtect er så tæt og glat, at hverken alger, svampe, muslinger eller de små krebsdyr, rurer, kan sætte sig på skibsskrogene. Man mener, at begroning på containerskibe resulterer i op til 55% større brændstofforbrug og derved op til 55 % højere udledning af drivhusgasser, afhængigt af skibets form og hastighed”, siger Per Poulsen.
I dag bruges en bundmaling på skibe med antibegroningsegenskaber for at forhindre smådyr og alger sætter sig på skibsskrog. Men malingen indeholder biocider eller PFAS, der er giftigt og frigives over tid.
Bundmaling holder kun i 1-2 år, hvorimod PIB holder i mange år.
”PIB er en gammel tysk opfindelse. Materialet blev oprindeligt brugt som gummifliser udenpå tyske ubåde for at mindske magnetismeudstråling. Dermed blev det sværere for de allierede at opdage ubådene. At PIB-materialet samtidig har lang levetid, fandt man ud af, da man i 2012 hævede en tysk ubåd fra 1942. Da ubåden kom op i dagslyset, så skroget næsten nyt ud, og det havde ligget der i 70 år uden nogen form for vedligeholdelse,” fortæller Per Poulsen, som har fået fortalt, at man stadig bruger ”stealth” materialet på nye ubåde.
En ekstra bonus ved PIB-materialet er, at måger og skarver ikke kan lide at sætte sig på det, endsige bygge reder. Ifølge ornitologerne er det fordi, fuglene ikke kan mærke jordens magnetiske stråler, som de normalt navigerer efter igennem materialet. De føler kort sagt et SabetoProtect tag som et mærkeligt stille hul, og derfor flyver de videre.
Det er let at få en EPD på SabetoProtect, der består af naturlige materialer som naturgummi og råolie, og her skal man ifølge Per Poulsen være opmærksom, når man sammenligner EPD-data.
”PIB-materialets levetid på 60-70 år skal holdes op imod f.eks. tagpaps levetid, der også lover lang levetid på op til 50 år. Men man skal huske, at det kræver løbende vedligeholdelse at få tagpap til at holde så længe. Og her ser vi, at nogle skriver vedligeholdelse ud af deres EPD. Det kræver så, at arkitekten selv sætter sig ind i data, hvor de naturligvis skal regne vedligeholdelsen med ind den samlede pris og levetiden”, forklarer Per Poulsen, som fortæller, at man i SabetoFLEX ovenikøbet bruger genbrugspap i transporten samt biodynamisk tape og plastik, der er 100 % nedbrydelige i naturen.
En sidste bonus ved SabetoFlex produkter er, at der hverken kræves ild eller varme ved montering. Det gør det enklere og mere sikkert at montere. Der kræves blot en saks, en rulle og aktivatorspray, som bruges til at få materialet til at vulkanisere ind i de forskellige lag og samlinger. Og den dag inddækningens levetid udløber, bliver den til det universalklæbemiddel, der holder en glat og stærk PIB-folie fast på et containerskib eller en bøje i Stillehavet de næste 60-70 år.
SabetoFLEX ApS
Hesthøjvej 13
DK-7870 Roslev
Biofouling report.pdf (imo.org)
Yderligere information: Per Poulsen, Mail: per@sabetoflex.dk, tlf.: 4068 9950.