Annonce – Dato 4 okt 2022
GROHE lancerer miljøvaredeklarationer (EPD'er) for 600 af virksomhedens forskellige produkter og gør det dermed lettere for byggebranchens udførende og projekterende at leve op til de nye klimakrav, der bliver en del af Bygningsreglementet i 2023.
Et vigtigt middel til udarbejdelsen af LCA'er er producenternes miljøvaredeklarationer, de såkaldte EPD'er. Foto: GROHE
Fra den 1. januar 2023 bliver der i det danske bygningsreglement indført klimakrav til materialer og byggefase, når man opfører nye bygninger. Dermed bliver livcyklusvurderinger (LCA) et krav for nybyggerier med en maksimal grænse for CO2-udslip pr. kvadratmeter for det samlede byggeri.
Et vigtigt middel til udarbejdelsen af LCA'er er producenternes miljøvaredeklarationer, de såkaldte EPD'er (Environmental Product Declaration), der gør det muligt at sætte tal på de enkelte produkters klimabelastning og dermed gør det lettere at vælge det mindst belastende.
EPD'er er endnu ikke et krav hverken i Danmark eller resten af Europa, men der er LCA-regler på landeniveau på de flere europæiske og internationale markeder. Herudover kræver grønne certificeringsordninger, som DGNB, BREEAM og LEED, oplysninger på samme niveau som EPD'er. Derfor er GROHE i fuld gang med at lancere EPD'er for 18 forskellige grupper med i alt 600 individuelle produkter.
”Med GROHEs målrettede arbejde med at mindske vores klimaaftryk er det naturligt at tage dette omfattende initiativ på produktsiden. Vi mærker et konstant stigende ønske fra markedet, og vi vurderer, at EDP'er ganske enkelt er en forudsætning for fortsat at være en attraktiv leverandør for vores kunder”, siger Tomas Kvillström, Leader, Commercial Regulation hos GROHE.
En EPD dokumenterer en byggevares miljømæssige egenskaber og udvikles ud fra anerkendte europæiske og internationale standarder. Det er dermed en standardiseret metode til at levere informationer om energi og ressourceforbruget, affaldsgenerering samt miljøpåvirkningerne fra produktionen, anvendelse og bortskaffelse af produktet.
”Med udarbejdelsen af EPD-dokumentationen får vi samtidig et godt overblik over effekterne af vores mange initiativer for at mindske virksomhedens klimaaftryk som fx solenergi på vores fabrikker, vandrensning fra produktionen, minimering af plast i vores emballage samt genbrug af materialespild fra vores egen produktion”, slutter Tomas Kvillström.