Dato: 26 jan 2023
Byggeriet boomer i alle dele af verden, og det kræver bl.a. enorme mængder sand og grus. Så store mængder, at ressourcerne er ved at være knappe og udvindingen af de ressourcer, der er tilbage, skader naturen og miljøet. Byggeriet står for næsten 40% af den globale CO2-udledning årligt. Derfor er det afgørende, at der udvikles alternative løsninger.
Skruefundamenter fra BAYO.S er en af løsningerne til et mere cirkulært byggeri.
En effektiv måde at nedbringe CO2-udledningen er genanvendelse af materialer til byggeriet. Ved at bygge på skruefundamenter kan byggeriet flyttes og skruerne kan skrues op igen og evt. genanvendes et andet sted. Eller stålet kan recirkuleres.
Vi forbruger ikke stål, men vi låner det og sender det tilbage, så det kan recirkuleres. Når bygningen skal rives ned eller flyttes, kan skruefundamenterne skrues op og indgå i en ny stålcyklus. Man står derfor ikke med et affaldsproblem, men et råmateriale i form af stålskrot.
Snoezelhuset i Helsingør blev i december 2022 tildelt prisen ”Årets Byggeri 2022” i den åbne kategori. Hos BAYO.S er vi meget beærede over at have været en del af dette bæredygtige og prisvindende projekt.
Canbyg ApS har været hovedentreprenør på projektet, og BAYO.S Skruefundamenter har leveret og monteret skruefundamentet.
Dommerne begrunder kåringen med det laveste opnået CO2 e/m2/år ibrugtaget, samt at uagtet byggeriet opfylder lavenergiklassen 2018, er byggeriet i stand til at opfylde det kommende BR 2030. På den baggrund er byggeriet 8 år forud for sin tid.
Årets Byggeri beskrives som “En national hæderspris, som hvert år i december tildeles årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning.
BAYO.S har leveret og monteret skruefundamenter til en ny stor studielandsby på Nørrebro i København. Bag projektet står CPH Village, som sluttede året 2022 af med at vinde Bygherreprisen 2022 - prisen, som hylder det grønne byggeri. Konceptet bag studielandsbyerne er permanente byggerier på midlertidige placeringer, så boligerne kan flyttes rundt, som der er brug for det.
Bebyggelsen på Nørrebro udmærker sig ved et rekordlavt CO2 aftryk – hele 50 % under en gennemsnitlig nybygget bolig i København. CO2-besparelsen opnås gennem grønnere materialevalg og en smartere udnyttelse af boligens areal.
BAYO.S har monteret 1.200 stk. skruefundamenter, der danner fundamentet for boligerne, som står i op til 3 etagers højde. Skruefundamenterne er monteret i 3,5-6,5 meters dybde til bæredygtig grund.
BAYO.S Skruefundamenter og geoteknikere fra Andreasen & Hvidberg har i samarbejde med Aalborg Universitet og med støtte fra Innovationsfonden gennemført et forskningsprojekt og kan derfor dokumentere skruefundamenternes bæreevne i henhold til BR18's bestemmelser (EC7) og SBI 271, som indeholder DS1140. Ligeledes kan byggeri funderet med BAYO.S skruefundamenter konstruktionsklasse 1, 2, 3 og 4 certificeres.
Innovationsfonden støtter også et nyt 4-årigt forskningsprojekt, som skal være med til at løfte teknologien ind i de store byggerier. BAYO.S har derfor i samarbejde med Andreasen & Hvidberg og med støtte fra Innovationsfonden rejst 21 mio. kr. til et stort forskningsprojekt (Day to Day), som gennemføres i samarbejde med BUILD – Aalborg Universitet.
Forskningsprojektet har udviklet nye typer af skruefundamenter, som kan anvendes til tungere byggeri og større funderingsopgaver. Med de nye beregningsmodeller og nye typer af skruefundamenter, kan mere miljø- og klimavenlige fundamentløsninger fremover benyttes over alt i byggeriet.
Læs mere om BAYO.S på www.bayosystem.com
Læs mere om CPH Village på www.cphvillage.com
BAYO.S skruefundamenter kan akkrediteres i henhold til Eurocode 7