Annonce – Dato 2 Dec 2021
Med integrerede solcelletage fra Ennogie.
”Sønderhaven” er navnet på et lille selvforsynende samfund, der er under opførelse i Brædstrup i hjertet af Østjylland. De efter sigende mest miljøvenlige lejeboliger i Danmark opføres med revolutionerende solcelle-tage, der tager begrebet om klimavenlighed til helt nye højder.
Projektet startede i februar 2020 og forventes færdigt i slutningen af 2021. Adressen er Søndergade 27 og bebyggelsen består af 77 lejeboliger, hvoraf 26 fungerer som et bofællesskab med fælleshus og torv.
Samtlige boliger er udstyret med solcelle-baserede tagkonstruktioner, som virksomheden Ennogie, der er den førende leverandør af solcelletage i Norden, står bag. Solcellerne forsyner boligerne med grøn strøm til fx varmepumper, el-radiatorer, hårde hvidevarer, lys og diverse apparater – både til lejernes egetforbrug og dele af fællesforbruget.
Kombinationen af solcelletag, batteri og varmepumper udgør opskriften på den store selvforsyningsgrad af strøm i Sønderhaven. Men der er ikke tale om almindelige solceller. Den midtjyske virksomhed Ennogie har udviklet en innovativ tagløsning med integrerede solceller direkte i taget:
”Ennogies solcelletag går ind og erstatter den traditionelle tagløsning. Solcelletaget er dermed tæt klimaskærm samt energiproducerende system i ét. Det betyder, at taget får både en bedre bæredygtig og økonomisk profil, end det nogensinde ville kunne få med en traditionel tagløsning”, udtaler projektchef Carsten Thomsen fra Ennogie.
Solcellemodulerne, som er brugt til Sønderhaven, har en effekt på 100 W pr. modul, svarende til 135 W pr. m². Ennogie kan dog på nuværende tidspunkt tilbyde såkaldte ”højwattsmoduler”, med en betydeligt større effekt - hvert højwattsmodul har en effektivitet på op til 130 W, hvilket med den størrelse moduler som Ennogie leverer betyder, at effektiviteten er helt oppe på ca. 175 W pr. m².
Dette betyder i praksis, at f.eks. en hal med en simpel saddeltagskonstruktion på 1.000 m² årligt vil kunne producere mere end 100.000 kWh under danske forhold.
Business-casen for et solcelletag og solceller generelt er især i disse tider styrket af, at der opleves store stigninger i elprisen ikke blot i Danmark, men i Europa generelt. Siden nytår er spotprisen på el i Danmark steget med mere end 400 %, hvilket mange danske virksomheder allerede har mærket, især den seneste tid. Det betyder, at solcelletaget i mange tilfælde vil have ”tjent sig selv hjem” på mindre end 10 år.
Modsat traditionelle solcellesystemer og de fleste nuværende løsninger på markedet, så anvender Ennogie såkaldte ”micro-invertere”; et system hvor sikkerheden er i fokus. Micro-inverterne placeres under modulerne på taget, i stedet for én stor inverter monteret i bygningen. Løsningen med micro-invertere gør, at systemet ikke overstiger en spænding på 60 V, hvilket bl.a. betyder, at en tømrer eller tagdækker kan montere Ennogies solcelletag. Denne konstruktion gør også, at risikoen for ”lysbuer”, der især i traditionelle ”on-top” solcelle-tagsystemer, samt andre typer integrerede solcelle-tagsystemer, udgør en væsentlig brandfare.
Læs mere om micro-invertere her
Arkitekturen er nøje indtænkt i byggeriet, hvilket ifølge Carsten Thomsen særligt ses i tagkonstruktionerne: ”Solcellepanelerne er integreret i taget, og modulerne kan tilmed tilpasses og skæres til, så der skabes et helstøbt og ensartet look. Boligernes tage får altså et arkitektonisk smukt og naturligt udtryk samtidig med, at de effektivt kan producere solcelleenergi til beboernes el-forbrug.”
Ennogie har, som den førende leverandør i Norden, stor succes med sit solcelletag med mere end 250 projekter, der tilsammen udgør mere end 40.000 m².
Læs mere om projektet på Sønderhavens hjemmeside
Se flere referenceprojekter her
Læs mere om Ennogies solcelletage her
Få yderligere information om Ennogie her, tlf. 6915 3990.