Annonce – Dato 30 jun 2022
Opnå tungtvejende fordele ved at bygge let. Ny Rambøll rapport viser signifikante klimabesparelser med Knauf gipsvægge. Faktisk sparer du helt op til 89% CO2 på udvalgte vægkonstruktioner i gips, sammenlignet med branchestandarder på vægge i beton, porebeton og tegl.
Svaret er ja - udover at være mindre tunge at danse med, kan gipsvæggene også sænke klimaaftrykket i byggeriet. Rambøll har i ny rapport kigget nærmere ind i Knauf gipsvægges klimapåvirkning og sammenlignet med branchestandarder på vægge i beton, porebeton og tegl.
På baggrund af livscyklusberegninger foretaget i databasen LCAByg har Rambøll kortlagt de færdige vægkonstruktioners totale CO2-udledning gennem hele bygningens levetid. Og tallene er ikke til at tage fejl af. Knauf gipsvægge udleder langt mindre CO2 sammenlignet med branchestandarderne på de tunge drenge i klassen – beton, porebeton og tegl. Blandt de udvalgte indervægskonstruktioner og lejlighedsskel, som undersøges i rapporten, udleder Knauf gipsvægge fra 57 til 89% mindre CO2 i bygningens levetid.
Afhængigt af bygningstype og udformning konkluderer Rambøll, at miljøbesparelsen ved udskiftning af tunge vægkonstruktioner med lette vægkonstruktioner fra Knauf er af så væsentlig karakter, at det kan have stor indflydelse på bygningens samlede miljøaftryk.
Samtidig fremhæves større rumfleksibilitet som en af de tungtvejende fordele ved at bygge let. Da en gipsvæg er nemmere at fjerne, giver det gode muligheder for at ændre på rumfordelingen i bygningen, som kan tilpasses forskellige behov over tid. Med det rette bygningsdesign kan der derfor opnås stor reduktion i klimaaftrykket fra bygningen samtidig med, at bygningen bliver mere fleksibel for fremtidige ændringer og justeringer.
Hos Knauf ser man positivt på resultaterne i Rambølls rapport, der giver helt ny viden til branchen. ”Vi har i byggebranchen længe haft fokus på byggematerialers livscyklus og klimapåvirkning, men i stedet for enkeltprodukter, bør vi se på de færdige konstruktioner. Her bliver der nemlig taget højde for både materialer og mængder, som giver vores arkitekter og bygningskonstruktører bedre forudsætninger for at træffe bæredygtige valg”, forklarer administrerende direktør hos Knauf, Morten Ørnstrand-Søborg, og fortsætter:
”Med Rambølls rapport har vi nu fået dokumentation for, hvor væsentlig en rolle de lette konstruktioner i gips kan spille i at nedbringe CO2-aftrykket fra byggeriet og nå den nationale målsætning om 70% reduktion i 2030. De materialer, vi vælger i dag, påvirker nemlig meget mere end bare bygningen langt ind i fremtiden”, slutter Morten Ørnstrand-Søborg.
Læs mere om fordele ved Knauf gipsvægge på www.knauf.dk/letbyg.