Annonce – Dato 16 Dec 2021
I Tullin-kvarteret i Oslo har Entra, et af Norges førende ejendomsselskaber, opført en ny bygning af brugte materialer. Det er den første fuldskala bygning af genbrugsmaterialer i Norge af denne størrelse.
Formålet er at bidrage til at gøre genanvendelige bygningsmaterialer konkurrencedygtige på lige fod med almindelige bygningsmaterialer. Arkitekten er MAD, og Kristian Augusts gate 13 (KA13) er et rollemodelprojekt i FutureBuilt, den norske innovationsarena for udvikling af klimaneutrale byområder og arkitektur. Projektet omfatter en bygning fra 1950erne, der bevarer sin oprindelige facade, og en helt ny udvidelse, hvor der så vidt muligt anvendes brugte materialer, både i tag- og vægkonstruktioner, sanitære installationer, ventilation og meget mere. Materialerne genbruges uden at blive omdannet til noget andet.
Facadebeklædningen på den nye bygning er blevet en interessant genbrugsudsmykning. Efter mange input fra deltagerne på NAL (Norske Arkitekters Landsforbund) og FutureBuilts workshop i november gik MAD arkitekter ind og udviklede et kreativt facadekoncept baseret på tre forskellige pladetyper. Nogle er erhvervet via køb- og salg-portalen Finn.no, andre kommer fra overskudslageret på Steni-fabrikken samt nedtagne plader fra Oppsal Sykehjem. Alle leverancer omdannes til mosaikker i mindre formater, og med en farvepalet tilpasset de eksisterende facader.
Boligforeningen B45 i Grenå, som har 1.400 lejemål, gennemførte for seks år siden to renoveringsprojekter, hvor der i begge tilfælde blev renoveret 40 rækkehuse. Da renoveringen gik i gang, tog boligforeningen de Steni facadeplader ned, som var blevet sat op 25 år tidligere.
”Da vi tog pladerne ned, kunne vi se, at de efter 25 år stadig var i fin stand, og derfor valgte vi at sætte dem op igen,” siger driftschef i Boligforeningen B45, Bjarne Bøhl Pedersen.
Stenis facadeplader er også blevet anvendt i andre af boligforeningens renoverings– og udbygningsprojekter på grund af stor tilfredshed med produkterne og den mangeårige erfaring, at det ikke har været nødvendigt at udskifte facadepladerne:
”Vi lægger vægt på at gøre det rigtigt første gang. Derfor må det godt koste ekstra til at starte med, hvis det betyder, at driftsudgifterne kan holdes nede, som det er tilfældet med Steni. Den samlede økonomi over en årrække betyder nemlig meget for os. Desuden lægger vi vægt på, at facadebeklædningen ser pæn ud i det lange løb, og det gør Stenis facadeplader”, siger Bjarne Bøhl Pedersen.
De langsigtede fordele mht. driftsøkonomi skyldes at Stenis plader er solide overfor hærværk og slitage samt nemme at vedligeholde, forklarer projektchef i Boligselskabet Sjælland Søren Peter Nielsen:
”Stenis produkter kan klare nogle drøje hug. Derfor har vi deres facadeplader bl.a. ved indgangspartier, kældernedgange og ved bygninger, hvor der er boldspil osv. Og er der graffiti eller fugleklatter på facadepladerne, er det nemt at vaske ned, så de fremstår pæne igen. Når det kommer til drift og vedligeholdelse er Steni-pladerne mest fornuftige set ud fra et totaløkonomisk perspektiv.”
Med Steni er der ikke nogen standardlængder og -bredder. Kunden får den længde og bredde, han ønsker, og betaler kun for det, han skal bruge. Derved undgås spild, kvaliteten øges og den samlede kvadratmeterpris på facaden reduceres. Pladerne kan også bores samtidig med at de produceres, så man bliver fri for at bruge tid på det på byggepladsen. STENI har mange standard boreskabeloner, der opfylder de fleste behov.
Projekttegningerne granskes i Steni’s tekniske afdeling med henblik på optimering i forhold til længde- og breddemoduler. I mange tilfælde bliver arkitekten inddraget for at skabe den økonomisk mest fordelagtige optimering.
Yderligere information: www.steni.dk, tlf. 70 27 01 22.