Annonce – Dato 4 Feb 2025
Det er ikke nok at teste brandbeskyttet træ i småskala laboratorietests. Begrænsningerne ved disse tests er mange, og de giver ikke et realistisk billede af, hvordan materialet opfører sig i virkelige brandsituationer. For at opnå pålidelige resultater kræves tests i større skala.
Woodsafe Research & Development, en del af Woodsafekoncernen, har for nylig offentliggjort et "whitepaper", hvor man analyserer testmetoder for brandbeskyttelse af træ. Rapporten fremhæver manglerne ved småskalatests og sammenligner dem med storskalatests og mere realistiske testmetoder.
Småskala laboratorietests kan give en vis indsigt ved produktudvikling, men de er ikke tilstrækkelige til at sikre en overordnet brandsikkerhed. De har en tendens til at undervurdere risici ved brand, hvilket kan føre til misvisende konklusioner og forkerte prioriteringer i udviklingen. Desuden kan de skabe en overdrevet opfattelse af risici, som ikke stemmer overens med virkeligheden.
For at kunne lave mere afbalancerede risikovurderinger, for eksempel for forsikringsselskaber, kræves der storskalatests, der giver et bedre grundlag. Disse tests efterligner virkelige forhold og giver mere pålidelige resultater. Eksempler på sådanne tests er mellemstore metoder som Single Burning Item (SBI), hvor materialer testes i en tredimensionel hjørnekonstruktion, eller fuldskala facadebrandtests som SP Fire 105.
Det er afgørende at forstå, hvordan forskellige materialer og facadesystemer opfører sig i begyndelsen af en brand. Faktorer som beklædning, isolering og luftspalter spiller en stor rolle. Storskalatests gør det muligt at analysere flammeudbredelse, varmeudvikling og andre kritiske parametre under så realistiske forhold som muligt.
Disse tests giver ikke kun en bedre forståelse af, hvordan brandbeskyttet træ opfører sig ved brand, men bidrager også til at styrke tilliden til trækonstruktioner som en sikker og bæredygtig byggeløsning.
At dømme brandbeskyttet træ ude baseret på utilstrækkelige tests ville være et skridt tilbage for bæredygtigt byggeri. Et øget fokus på beton som erstatning ville underminere de globale bæredygtighedsmål. Derfor er der behov for nye udviklede standarder, der afspejler indsigterne fra tests i større skala. Den foreslåede revision af standarden EN 16755 er et skridt i den rigtige retning.
Brandsikringsbranchen forlader nu i stigende grad småskalatests til fordel for mellemstore og storskalametoder. Woodsafe Research & Developments langtidsstudie er en del af Woodsafekoncernens engagement for at styrke brandsikkerheden. Virksomheden arbejder for at vise, at trækonstruktioner er en sikker og bæredygtig løsning med bibeholdt brandsikkerhed over tid.
Med fakta og forskning som grundlag bidrager Woodsafe til at forme en mere brandsikker og bæredygtig fremtid for byggebranchen.
Fullständigt White paper finns att ladda ner i Woodsafs dokumentbibliotek