Alt du skal vide om ubehandlede træfacader

Annonce – Dato 29 sep 2020

Hvilken slags træ skal jeg vælge til ubehandlede træfacader? Hvad med brandsikkerheden? Findes der brandimprægnering, som ikke udvaskes? Få svar på alle dine spørgsmål om træbeklædning af facader.

Alt du skal vide om ubehandlede træfacader fra Södra

Hvis du overvejer facader af ubehandlet træ, vil der helt naturligt opstå en række spørgsmål. Du vil gerne være sikker på at træffe de rigtige valg, så din facadebeklædning holder så længe som muligt og er effektivt beskyttet mod brand.

Hvilken slags træ skal jeg vælge?

Valget af træ er afgørende for facadens levetid. Ceder er fra naturens side yderst holdbart og egner sig derfor til ubehandlede facader. En andet populært valg er Thermowood fra Södra, som heller ikke behøver overfladebehandling eller vedligeholdelse. Det har fået en varmebehandling, som uddriver de næringsstoffer, svampe og bakterier lever af. Træet er desuden meget formstabilt, da varmebehandlingen lukker cellestrukturen, hvilket gør det vanskeligt at optage fugt.

Hvem har ansvar for brandsikkerheden?

Når bygningsreglementet kræver, at du anvender brandimprægneret træ, skal du sikre dig, at træet er brandimprægneret efter forskrifterne. Som part i en byggesag kan du holdes ansvarlig, hvis dokumentationen ikke er i orden. Kontroller derfor følgende:

  • Træet skal være CE-mærket og godkendt i henhold til brandspecifikationsklasse B-s1,d0 eller B-s2,d0
  • Brandimprægneringens vejrbestandighed skal være dokumenteret med EN 16755
  • Beklædningen skal monteres på samme måde som beskrevet i brandklassifikationens anvendelsesområde. Ellers gælder klassifikationen ikke, og de brandtekniske egenskaber betragtes som ukendte

Denne dokumentation skal leverandøren af træet fremskaffe. Er dette ikke muligt, bør du vælge en anden leverandør.

Findes der brandimprægnering, som er sikret mod udvaskning?

Södras C260 Xteriør, er et brandhæmmende middel beskyttet af polymerer, der binder det permanent til træets cellestruktur. Derfor udvaskes brandimprægneringen ikke med tiden, og kravene til brandsikkerhed overholdes. C260 Xteriør er meget efterspurgt blandt arkitekter og bygherrer på grund af sin vejrbestandighed.

Kig altid efter disse tre punkter

Det brandimprægnerede træ bliver i et særligt klimakammer udsat for en accelereret vejrtest, som svarer til klimapåvirkningen igennem mange år. Bestås testen, er brandimprægneringens vejrbestandighed dokumenteret i henhold til EN 16755. Dokumentationen er kun gyldig, hvis tre specifikke målinger, som alle skal fremgå af samme dokument, holder sig indenfor de tilladte værdier. Det drejer sig om fugtindhold, Heat Release Rate (HRR) og Total Heat Release (THR).

Akkrediteret trediepart skal godkende dokumentationen

Du skal sikre dig, at EN 16755-dokumentationen er verificeret af en uvildig, akkrediteret trediepart som eksempelvis RISE (Research Institutes of Sweden). Herefter ophører dit ansvar. Du har gjort, hvad der forlanges af dig.

Södras C260 Xteriør og Thermowood brandimprægneret træ

Hvem kan jeg spørge til råds?

Hvis du stadig er i tvivl, kan du ringe til Södras projektchef Jørgen Geel på telefon 4848 8200 og få svar på dine spørgsmål.

Vil du vide mere

Du kan læse mere om Södras C260 Xterør brandimprægnering her

Du kan downloade materiale om standarden EN 16755 og akkreditering her

Referenceprojekter fra Södra Wood A/S

Solsikkevænget 17-19

Solsikkevænget 17-19

Nybygning | Aarhus N | 125 mio.kr

Fer og not med et twist - og minimalt spild Beklædningen i cedertræ (Weste...

Pakhusbyen

Pakhusbyen

Udv.renovering | Odense Kommune | 10 mio.kr

Udv.renovering af kontor, butikker m.m. i Odense Kommune . Selve byggeriet er...

Bagsværd Observationshjem

Bagsværd Observationshjem

Tilbygning | Gladsaxe | 53,5 mio.kr

Tilbygning af døgninstitution i Gladsaxe på 3 etager . Selve byggeriet er påb...

Skousbo

Skousbo

Nybygning | Roskilde | 50 Mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Roskilde med 33 lejligheder på 3 etager . Se...