Forstå EN 16755 korrekt og undgå bål og brand

Annonce – Dato 18 jun 2020

Facader beklædt med træ, der er brandimprægneret og ubehandlet, skal være sikret mod brand mange år ud i fremtiden. Derfor skal imprægneringen være vejrbestandig, så den ikke udvaskes. Men det er ikke nok, at leverandøren viser dig en EN 16755-godkendelse. Du skal selv kontrollere, at resultaterne af både den accelererede vejrtest samt den efterfølgende hygroskopi- og brandtest fremgår af det samme dokument, som desuden skal være underskrevet og stemplet af Research Institutes of Sweden (RISE).

stemplet af Research Institutes of Sweden (RISE)
Når en leverandør af brandimprægneret træ lægger en EN 16755-godkendelse på bordet for at dokumentere brandimprægneringens vejrbestandighed, skal du som arkitekt, ingeniør eller bygherre spejde efter to detaljer. Er de i orden, har du intet at frygte.
  ”For det første skal både resultaterne af den accelererede vejrtest og den efterfølgende hygroskopi- og brandtest fremgå af et og samme dokument. For det andet skal dokumentationen være underskrevet og verificeret af RISE (Research Institutes of Sweden), som mig bekendt er Europas eneste akkrediterede certificeringsorgan med bemyndigelse til at godkende EN 16755-standarden”, fortæller Södras tekniske chef Jørgen Geel.

Ingen cherry picking – alle tests skal være med samme emne

”Det nytter med andre ord ikke, at man cherry-picker og fremlægger resultater fra tests, der er foretaget forskellige steder i verden. Det skal fremgå tydeligt, at det er det samme emne, der er testet hele vejen igennem og af samme testinstans. Ellers er det umuligt at bedømme, hvordan afprøvningen af det brandimprægnerede træ reelt er foregået”, siger Jørgen Geel. 

Arkitekter og ingeniører er trods alt travle mennesker og har hverken tid eller lyst til gætværk. De skal kunne stole trygt på den dokumentation, leverandører af brandimprægneret træ fremviser, og materialet skal være utvetydigt og let at gennemskue. Hvis vejrbestandigheden er testet helt efter forskrifterne, har leverandøren af træet intet at skjule og den involverede part i byggeriet intet at frygte.

”Det nytter med andre ord ikke, at man cherry-picker og fremlægger

RISE har testet og godkendt C260 Xteriør

Södras C260 Xteriør-brandimprægnerede træ har først gennemgået en accelereret vejrtest. Her udvælger RISE selv det brandimprægnerede emne, der skal testes i et specielt klimakammer, hvor det udsættes for den nøje foreskrevne mængde UV-lys og nedbør. Efter vejrtesten udsættes nøjagtig samme brandimprægnerede emne for en hygroskopi-test for at dokumentere, at fugtindholdet i træet højst er 28 procent.

Er det højere, risikerer man udvaskning af brandimprægneringen, og testen er ikke bestået. Endelig bliver træet brandtestet for at måle, om det fortsat har de påkrævede brandhæmmende egenskaber. Södras dokumentation viser, at RISE har foretaget samtlige tests af det brandimprægnerede emne og endvidere som akkrediteret og uvildig instans har underskrevet og sat sit stempel. Med dette dokument i hånden har enhver, der benytter C260 Xteriør-brandimprægneret træ komplet sikkerhed for, at alle krav til brandsikkerhed er opfyldt.

RISE HAR TESTET OG GODKENDT C260 XTERIØR

Polymerer binder brandimprægneringen til træets cellestruktur

C260 Xteriørs vejrbestandige egenskaber skyldes, at brandimprægneringsmidlet er beskyttet af særlige polymerer, der binder det permanent til træets cellestruktur. Dette bevirker, at selv ubehandlet træ kan klare rigtig mange års UV- og vejrpåvirkning og fortsat opfylde de strenge krav til brandsikkerhed. 

Gennemskuelig og utvetydig dokumentation giver tryghed

Det er kombinationen af brandimprægneringens vejrbestandighed og den gennemskuelige og utvetydige dokumentation for EN 16755-godkendelsen, som gør, at flere og flere arkitekter, ingeniører og bygherrer vælger C260 Xteriør-brandimprægneret facadebeklædning til byggeprojekter. I sidste ende er brandsikkerheden et spørgsmål om liv eller død, og som ansvarlig part i en byggesag skal man aldrig tage chancer.

Vil du vide mere

Om C260 brandimprægneret træ, certificeringer og alt det du skal være opmærksom på, når du er ansvarlig for beskyttelse mod brand og tab af værdier og menneskeliv? Kontakt vores projektchef Jørgen Geel på¨4045 4561 eller jorgen.geel@sodra.com. Du kan også læse mere på vores website https://www.sodra.dk/brandimpraegneret-trae

Referenceprojekter fra Södra Wood A/S

Eco Village, Skråningen

Eco Village, Skråningen

Nybygning | Lejre | 94 mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Lejre med 46 lejligheder på 2 etager . Selve...

Skousbo

Skousbo

Nybygning | Roskilde | 50 Mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Roskilde med 33 lejligheder på 3 etager . Se...

Kløverbakken

Kløverbakken

Nybygning | Odder | 125 mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Odder med 58 lejligheder på 2 etager . Selve...

Vrå Skole og Børnehus

Vrå Skole og Børnehus

Nybygning | Hjørring | 179,5 mio.kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i Hjørring på 2 etager . Selve byggeriet er p...