Brug af radiatorer med lavtemperatursystemer

Annonce – Dato 29 sep 2022

Vælg den rigtige radiator til vedvarende varmekilder.

Hudevad - Radiator til vedvarende varmekilder

I en verden i konstant forandring og med stigende fokus på miljøet har regeringen sat sig som mål at reducere CO₂-udledningen hvert år frem mod 2030. Vi kikker derfor ind i en fremtid af mere vedvarende energi med en stigning i luft-, jord-, sol- og hybridvarmesystemer. De såkaldte ’lavtemperatursystemer’ kan dog give problemer ved brug af traditionelle radiatorer. Men det er muligt at fremtidssikre systemet ved at gøre sig et par vigtige overvejelser: At bruge de rigtige varmetabsberegninger og at vælge de rigtige typer og størrelser af radiatorer til projektet.

Forskellen mellem varmekedler og luftvarmepumper

For at få den bedste udnyttelse af en varmepumpe skal man tænke lidt anderledes end ved traditionelle varmekedler. Luftvarmepumper fungerer bedst ved en stabil og jævn tilgang. Da det tager lidt tid at varme op og at de kører ved en lavere indgangstemperatur, er det bedst at holde varmepumpen tændt i længere perioder. Det betyder, at i stedet for at lade temperaturen svinge mellem en høj og en lav temperatur, som med en traditionel kedel, er det bedre at opretholde en stabil behagelig temperatur dagen igennem.

Hudevad - Fremløbs- og returtemperaturer

Fremløbs- og returtemperaturer

Ved standard varmekedler bruger vi et standardformat til at beregne den nødvendige opvarmning for hvert rum baseret på EN442 standard vandtemperatursæt på 75 ⁰C flow og 65 ⁰C retur og en omgivende rumlufttemperatur på 20 ⁰C (udtrykt som 75/65/20), hvilket giver en ∆t 50 ⁰C. På de nye lavtemperatursystemer bør den maksimale fremløbstemperatur ikke overstige 55 ⁰C. Udover bygningens materiale (isoleringsniveauer, vinduer, lufttæthed osv.) er valg og dimensionering af radiatorerne derfor den næst vigtigste opgave.

Et skifte kan medføre et fald i produktionen på over 50 %

Forskellen mellem ældre, højere temperaturer og de nyere lavere kan have en væsentlig indflydelse på varmeafgivelsen fra dine radiatorer. Her er et eksempel - der bruger EN442-standarden - til at opfylde et rumopvarmningsbehov sammenlignet med en vedvarende varmekilde:

Lad os sige, at et soveværelse kræver 900 W, og den indstillede temperatur er 75/65/20 (∆t 50⁰C). Dette ville kræve en radiator 600 mm høj x 1000 mm lang, med enkelt konvektor. Skifter vi til en luftvarmepumpe, ændres parametrene, da der her specificeres en fremløbs- og returtemperatur på henholdsvis 45 ⁰C og 40 ⁰C. Ved at antage den samme omgivende rumtemperatur som før på 20 ⁰C, arbejder varmepumpen på en meget lavere temperatur med en ∆t på 22,5⁰C.

Varmebehovet for rummet er uændret og kræver stadig 900 W, men radiatoren – en 600 høj mm og 1000 mm lang, enkelt konvektor – som tidligere valgt, vil kun opnå 330 W ved det nye temperatursæt (45/40/20, ∆t) 22,5°C). Dette er et fald i produktionen på over 50 %. I dette tilfælde skal der altså bruges en større radiator for at nå den samme ydelse.

Hudevad - Vælg den rigtige radiator til vedvarende varmekilder

Designet til at yde

For at tilfredsstille varmebehovet ved stadigt lavere fremløbs- og returtemperatur og få den størst mulige varmeeffekt, har Hudevad Radiator Design gennem årene forbedret effektiviteten af deres radiatorer. Dette er opnået for eksempel ved at reducere vandindholdet, øge overfladearealet, øge dybden eller antallet af paneler og udformningen af konvektorfinnerne. For at opnå 900W @ 45/40/20 (∆t 22,5⁰C) i det nævnte eksempel, ville en 600 mm høj 1200 mm lang type 33 (tredobbelt panel, tredobbelt konvektor) opfylde kravet uden at øge længden betydeligt.

Radiatorer, der er designet til den største mængde konvektionsvarme (i modsætning til strålevarme) yder bedre ved lave vandtemperaturer.

Vælg den rigtige radiator til vedvarende varmekilder

Størrelsen – højden og længden samt dybden - er de vigtigste faktorer ved valg af radiatorer til lavtemperatur varmesystemer. Med det store overfladeareal på moderne radiatorer er varmeydelsen maksimeret.

Læs mere her:

Horisontale radiatorer
Vertikale radiatorer
Konvektorer

Yderligere information: hudevad.com, tlf. 75 42 02 55.

Referenceprojekter fra Hudevad Radiator Design

Bodil Eskesen Centret

Bodil Eskesen Centret

Nybygning | Glostrup | 28 mio.kr

Nybygning af hotel/motel svarende til 1 bygninger i Glostrup med 11 lejlighed...

Skolecenter Jetsmark

Skolecenter Jetsmark

Nybygning | Jammerbugt | 152 mio.kr

Nybygning af skole 0-10, klasse i Jammerbugt på 2 etager . Selve byggeriet er...

Hotel Opus, Horsens

Hotel Opus, Horsens

Nybygning | Horsens | 160 Mio.Kr

Nybygning af hotel/motel svarende til 4 bygninger i Horsens med 131 lejlighed...

IHA Ingeniørhøjskolen i Aarhus

IHA Ingeniørhøjskolen i Aarhus

Indv.renovering | Aarhus | 50,0 Mio.Kr

Indv.renovering af universitet i Aarhus på 3 etager hvor den ene etage er und...