Annonce – Dato 8 Apr 2021
Miljøvenlig vandbehandlingsløsning fra LAGUR giver besparelse til virksomheder og boligejendomme.
Mange danskere vælger af behandle deres vand, så indholdet af kalk i vandet reduceres.
Det sker ofte med ionbytningsanlæg. De omtales også som blødgøringsanlæg, selv om de ret beset oftest blot reducerer vandets hårdhed frem for at gøre det decideret blødt.
Problemet med mange af disse ionbytningsanlæg er, at de ved at mindske kalkindholdet ændrer vandkemien, for kalk er et sundhedstegn, og det er en overset faktor i vores stræben efter så blødt og rengøringsvenligt vand som muligt.
LAGUR’s vandbehandlingsløsning består af et rør på en halv meter, der installeres efter hovedvandmåleren og er forbundet med en styreboks.
I LAGUR’s PRO-udgave til boligejendomme og virksomheder bruger styreboksen cirka 1 kW watt i døgnet, og PRO-anlægget leveres med 10 års garanti. Vandbehandlingsløsningen fra LAGUR er drifts- og vedligeholdelsesfri, idet den ikke kræver rensning eller påfyldning af salt og kemiske blødgørere. Uden brug af kemi nedbryder LAGUR kalkens evne til at aflejre sig. LAGUR omdanner kalken i det gennemstrømmende vand fra calcit til aragonit. I denne proces skifter kalken form fra trekantede krystaller til granuleret form, der bliver til pulver, når det tørrer og er nemt at tørre af med en klud.
”Vores løsning påvirker kalkens fysiske tilstand, så den får en mere rund karakter og mister sin evne til at aflejre sig i hvidevarer, på armaturer og flader som glas og fliser,” siger Simon Sørensen.
Effekten er veldokumenteret, og LAGUR garanterer, at kalkens ændrede tilstand holder i minimum 2,5 km svarende til 100 timer eller fire dage. Det har især gjort LAGUR efterspurgt af boligforeninger, shoppingcentre, kontorhuse og andre byggerier med mange toiletfaciliteter, hvor en enkelt centralt placeret vandbehandlingsløsning kan give en stor samlet besparelse. Kunderne tæller også vandværker på landet, hvor der er kort afstand til tappestederne.
LAGUR kan købes eller lejes. Når udgiften til anskaffelse er trukket fra, beløber en konservativt estimeret besparelse i en forening med 50 lejemål sig til mere end 2.000 kroner om måneden.
Derudover er der de miljømæssige gevinster. LAGUR giver nemmere rengøring med svanemærkede produkter uden kemi. Desuden skal der ikke produceres og transporteres store mængder salt.
”I et almindeligt ionbytningsanlæg bruger man typisk et kilo salt pr. 1.000 liter vand. Det lyder ikke at meget, men en gennemsnitslejlighed bruger 80 kubikmeter vand om året, så det bliver til 80 kg salt pr. lejlighed. Er der 40 lejligheder, bliver det til 3 tons salt,” siger Simon Sørensen.
LAGUR har siden starten i 2014 installeret mere end 1000 anlæg i danske ejendomme, vandværker, boligforeninger, shoppingcentre og kontorhuse m.v. LAGUR blødgør ikke vandet, men ændrer blot kalkens form, så det bliver nemmere at gøre rent, og installationer og hårde hvidevarer lever længere.
Når vand kalkreduceres ved hjælp af ionbytning, kan det have negative konsekvenser for helbredet, vandkvaliteten og miljøet. Blødgøring fjerner ikke kun kalk, men reducerer også vandets indhold af magnesium, mens natriumindholdet øges. Derudover reduceres det naturlige indhold af fluor, som er vigtigt for tænderne.
Find yderligere information om Lagur A/S her