Annonce – Dato 26 Apr 2022
Det geotermiske anlæg fra Vølund Varmeteknik sørger for opvarmning, køling og varmt vand.
Charlottetårnet på Østerbro i København rejser sig 56 meter, men henter energi til opvarmning og køling dybt nede i undergrunden. Med femten boringer i 150 meters dybde er den karakteristiske hotelbygning selvforsynende med opvarmning, køling og varmt vand.
Den bæredygtige energi leveres af to Vølund F1345 varmepumper på hver 60 kW med tilhørende buffertanke på 2.000 liter og varmtvandsbeholdere på 1.800 liter, som pumpes rundt til de 37 hotellejligheder ved hjælp af strøm fra solceller på taget.
De i alt omkring 3.000 m2 gulvvarme sikrer hotellets gæster en behagelig komforttemperatur, som kan reguleres i hver hotellejlighed – tilmed i flere zoner, så eksempelvis temperaturen i området omkring sengen er lavere end i resten af værelset.
Tilsvarende sørger indbygget køling i værelseslofterne for, at gæsterne kan sænke rumtemperaturen efter behag. Ligesom opvarmningen foregår også kølingen ved hjælp af det geotermiske anlæg, hvor varmepumperne producerer fire-fem gange mere energi, end der tilføres af strøm for at drive dem. Kølingen geares med en faktor helt op til 30 og understøttes af naturlig ventilation med varmegenvinding til opvarmning af både huset og dets vandforbrug.
Da Charlottetårnets energikoncept blev designet i 2011, var det forud for sin tid. Højhusets store facadeareal, set i forhold til et relativt lille etageareal, var en udfordring i forhold til at kunne leve op til bygningsreglementets Lavenergiklasse 2015. Målet blev nået ved et indtænke husets energikoncept fra første designfase. Energiforbruget er beregnet til 28 kWh pr. kvadratmeter.
Charlottetårnet er tegnet af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og opført af CG Jensen, mens W. Johansen VVS har ansvaret for at servicere jordvarmeanlægget. Bygherre er H.S. Kryolitentreprise A/S.
Yderligere informationer kan fås hos Vølunds Projektafdeling her eller læs mere på volundvt.dk.