Annonce – Dato 28 mar 2025
Når underlaget ikke kan bære bygninger, veje og letbaner, er brugt glas en oplagt løsning.
Der skjulte sig en ubehagelig overraskelse under overfladen i Lyngbys gamle bykerne. Da man gravede ud til etableringen af denne etape af Hovedstadens Letbane, fandt man store mængder blødt og ubæredygtigt underlag. Og det var langt fra den eneste strækning, hvor man har stået med det problem.
I gamle dage ville man have valget mellem at ramme pæle ned, pilotere eller grave meget langt ned. Alle tilgangene risikerer at gøre skade på de gamle bygninger omkring letbanen. Og de kræver et meget stort forbrug af beton, brændstof og andre knappe materialer. Derfor blev Durapor valgt som løsningen i Lyngby og andre dele af letbanen.
“Når du erstatter jord med Durapor, kan du hurtigt opnå ligevægt i forhold til det, du skal bygge. Fjerner du jord svarende til den nye konstruktions vægt, kan grunden bære et hus på op til 2,5 etager,” forklarer Søren Refsgaard, adm. direktør i Dansk Celleglas ApS.
Durapor vejer blot 210 kilo for hver kubikmeter – så for hver fjernet kubikmeter jord skærer man belastningen med cirka 88 %.
Durapor er et let materiale, fordi det består af knust og opskummet glas. Miljøprofilen er også særdeles let. Durapor fremstilles af glasaffald fra bl.a. genbrugsstationer. Det er kun en lille del af det gamle glas, som er så rent, at vinduesproducenter kan bruge det til at producere nye vinduer af. Durapor kan bruge alt det andet, og derfor er der ingen problemer med at skaffe råvarerne uden at belaste miljøet.
Durapor er fuldt ud genanvendeligt, hvis man en dag får brug for at rydde grunden til andre formål. I scenariet, hvor man genanvender det 100 %, viser Durapors EPD blot en udledning på 4,5 kg CO2e for hver kubikmeter. Hvis man derimod lader det ligge som underlag for nye byggerier langt ude i fremtiden, vil klimaprofilen være direkte positiv og udkonkurrere de fleste kunstige og jomfruelige materialer.
Ligesom det meste letfyld kan Durapor bruges til aflastning i for byggeri, vejanlæg og infrastruktur. Men Durapor har også særlige egenskaber, som de færreste kan konkurrere med. Det færdige celleglas er så stærkt, at man kan stakke det i 45 grader og forme stier i landskabet med det.
Mellem lejlighedskomplekset Kaktustårnene i København har man brugt Durapor som underlag for hele det aktive byrum. Letfyldet blev spredt ud og formet i buede stier ned ad det skrånende plateau. Den endelige flisebelægning og jord til arealernes beplantning er lagt direkte ud på underlaget af Durapor. Den sparede vægt har her sparet på materialerne i den underliggende konstruktion.
Dansk Celleglas er markedsleder inden for byggematerialer fremstillet af glasaffald. Virksomheden leverer til danske byggepladser CE-mærkede højkvalitetsprodukter, der nedbringer belastningen på miljø og arbejdsmiljø.
Yderligere information: Søren Refsgaard, e-mail: sr@danskcelleglas.dk, tlf.: 40646800.
Et letfyldsmateriale med overlegne geotekniske egenskaber og høj trykstyrke