Annonce – Dato 19 sep 2024
Hvordan skaber vi plads til grønnere innovationstænkning, spørger Højer Møbler.
Det er ingen sag at tænke i energieffektivisering og klimavenligt byggeri. I al fald ikke i Danmark. Ifølge Yale og Columbias bæredygtighedsindeks er vi verdens mest bæredygtige land, og vi har nu tilmed fået øjnene op for, at øget genbrug af den eksisterende bygningsmasse tæller langt mere i klimaregnskabet end fokus på opførelse af nye energieffektive byggerier.
Læs mere her: Transformation af bygningsmassen - Rådet for Grøn Omstilling (rgo.dk)
Men selv når det lykkes at få bragt debatten om transformation og genbrug af bygningsmassen i spil og rettet fokus på den enorme betydning det har, følger blot den næste diskussion… Hvordan imødekommer vi regler og krav på området, og hvordan dokumenterer vi og skaber adgang til dokumentation? Og når man kigger på ikke bare opførelsen af offentlige byggerier, MEN også på indholdet i denne bygningsmasse i form af både løst og fast inventar, støder vi på HELT de samme problematikker. I et fokuseret arbejde med produktudvikling baseret på overskudsmaterialer fra andre industrier burde processen have fokus på design, materialevalg, styrketest, brugerinddragelse, OPS og alt det, der skaber det gode produkt.
I stedet består arbejdet primært af CO2- beregninger, dokumentationssøgning, opfyldelse af dokumentationskrav, dokumentation, dokumentation og atter dokumentation. I den sidste ende er det kravene i de offentlige udbudsmaterialer og kravene til dokumentation, der styrer hvilke veje, vi kan tage alle de gode idéer. Desværre tæller de gode idéer ikke i sig selv – uanset hvor gode, grønne, bæredygtige no-brainere de er, hvis de ikke kan dokumenteres indenfor den gældende lovgivning.
Den seneste SKI-aftale 03.13 for møbelindkøb er da også et af disse lysende eksempler på, hvordan jura og overholdelse af lovgivning på møbel- og udbudsområdet STORT trumfer innovationstænkning og produktudvikling, som kunne skabe værdi i ”den virkelige verden”.
SKI tilbyder nu endnu et produktsortiment på en 4-årig møbelaftale til alle de kommuner, der ikke selv har ressourcer til at lave et møbeludbud, som til forveksling ligner det, vi også så på den forrige aftale. Og den før den… Dog denne gang med den lille krølle, at der nu kun tildeles ud fra et eneste kriterie – laveste pris, på et fuldstændigt fastlåst sortiment, som ikke fraviges de næste 4 år. Det får man desværre ikke innovationstænkning, kvalitet og lang levetid ud af.
Det kunne have været så opløftende, hvis der var blevet plads til mere innovation og mindre dokumentation. F.eks. sofaer med ryglæn af kasserede sikkerhedsseler og en sædepolstring i et genanvendt materiale eller møbler skabt af overskudstræ. Det kunne være puffer lavet af kasserede airbags med fyld af overskydende materiale fra en madrasproduktion. Eller blot møbler hvis farver ikke var låste på unikke varenumre, så der i stedet kunne træffes et valg om et ”color of the day” princip – valg af den farve, der er tilgængelig eller som bliver resultatet af det genbrugsmateriale, vi fylder i maskinen. Eller noget helt andet. Men det blev desværre ikke de næste fire år.
Vi bliver nødt til at ændre vores tilgang for at skabe plads til endnu mere grøn innovationstænkning. Lad os hjælpes ad med at skabe plads til det!
www.hojermobler.dk, tlf. 51 51 60 10.