Annonce – Dato 2 nov 2023
Brugen af kalkmørtel og ren maling uden afgasning bør fremmes, mener KALK A/S.
Et hus med kalkmørtel er mere klimavenligt, og materialerne er til at skille ad igen til genbrug. Foto: KALK
For mange typehusfirmaer er prisen stadig den afgørende faktor, men kunderne bør have muligheden for at vælge den bæredygtige kalkmørtel og rene maling til, så de får et sundt hus, som også er attraktivt for de næste købere.
Hele landet har fokus på en mere bæredygtig fremtid, og politikernes signaler er meget klare. CO₂-udledningen skal reduceres, og bæredygtighed skal være i fokus fremover. Det slår igennem i byggelovgivningen, hvor der kommer flere og flere krav til bæredygtige materialer og mulighed for nedtagning og genbrug af byggematerialer. Derfor mener Rasmus Jørgensen, direktør og teknisk konsulent hos KALK A/S også, at fremsynede typehusfirmaer bør overveje brugen af for eksempel kalkmørtel og ren maling uden afgasning.
”Om ikke andet bør det i hvert fald være et valg for køberne, som i forvejen kan vælge at opgradere blandt andet køkken-og badefaciliteter. Mange unge familier vil gerne bo i et hus, hvor de er sikre på, at indeklimaet er sundt, og der er perspektiv i huset, når det skal sælges igen,” siger han.
Et hus med kalkmørtel er mere klimavenligt, og materialerne er til at skille ad igen til genbrug. Foto: KALK
For typehusfirmaerne er det temmelig nemt at vælge kalkmørtel, som kan leveres i siloer, og den rene maling uden mikroplast er bare et tilvalg. Der er en mindre prisforskel, som angiveligt kan afholde nogle fra at vælge de bæredygtige alternativer, men det er et kortsigtet valg uden et større perspektiv, fortæller Rasmus Jørgensen:
”For et almindeligt parcelhus er det en prisforskel på 5-6.000 kroner for kalkmørtlen og yderligere nogle tusinde for malingen, men selv hvis man gennemgår huset for alle materialer, bliver udgiften en lille del af den samlede pris. Med de lave renter der er i dag og en investering på flere millioner i et nyt hus, er det ganske lidt for køberne. Til gengæld er perspektivet, at huset har en højere salgsværdi om 20 år, når det skal sælges igen. Det er nok også kun et spørgsmål om tid, før krav til genanvendelse og maling uden afgasning m.m. bliver en del af byggelovgivningen. Derfor vil de mest fremsynede firmaer også nyde godt af at være i front med muligheden for, at kunderne kan vælge et mere bæredygtigt typehus.”
Et hus med kalkmørtel er mere klimavenligt, og materialerne er til at skille ad igen til genbrug. Foto: KALK
Rasmus Jørgensen mener, at branchen har snakket om bæredygtighed i mange år, men efter det seneste valg og politikernes fokus på klima, er der kommet lidt mere konkret handling til.
”Det er et spørgsmål om udviklingen, som gerne tager mindst en generation. I dag taler vi om en ’bæredygtig byggeudstilling’, men i fremtiden vil det blot være en ’byggeudstilling’. Kravene kommer ind i loven, og fremtidens købere vil betragte det som naturligt, at husets materialer er bæredygtige. Ligesom med mange andre varer, vil det måske koste lidt mere, men det vil vi gerne betale for sundhed, klima og mulighed for fremtidig genanvendelse af materialerne,” forudser han.
Virksomheden blev etableret i 1976 på grund af et opdaget behov for kalkprodukter af høj kvalitet til restaurering og vedligeholdelse af kulturhistoriske bygninger. Sortimentet er siden blevet udvidet med flere specialprodukter i takt med, at markedet er vokset og specialiseret. Produktionen foregår i dag i Danmark og er baseret på de rige kalkforekomster i det sydøstlige hjørne af Sjælland. I dag kalder virksomheden sig KALK A/S og har udvidet forretningsområdet til bæredygtigt byggeri.
Yderligere information: www.kalk.dk, tlf. 5650 3000.