Annonce – Dato 20 Aug 2024
Læs hvordan Nicolinehus i Århus opnåede DGNB Guld
De fleste bygherrer har i dag fokus på, at deres byggeprojekter lever op til DGNB-certificeringen. Og det er med god grund. DGNB er en af verdens førende bæredygtighedscertificeringer for bygninger, og opnår du som bygherre en sådan certificering, så har du en garanti for at bæredygtighed er tænkt ind i alle aspekter af byggeprojektet.
Et eksempel herpå er Nicolinehus, der er et unikt byggeri i hjertet af Århus Ø. Nicolinehus har opnået en DGNB-certificering i samarbejde med bl.a. Frandsen og Søndergaard, som er et rådgivende ingeniørfirma, der varetog rollen som DGNB-auditor. Nicolinehus er DGNB-certificeret til Guld, og certificeringen er kommet i hus i form af et samarbejde imellem Frandsen og Søndergaard, rådgivere, bygherre og de udførende. Formålet med at DGNB-certificere Nicolinehus var at øge byggeriets værdi i alle byggeriet livsfaser og at sikre sig, at det vil leve op til EU’s krav til bygningsreglementet.
I dag kan nybyggeri blive DGNB-certificeret efter 2023-manualen for ’nye bygninger’ og ’omfattende renoveringer’. Her bliver en bygning vurderet ud fra seks forskellige kvaliteter. Nicolinehus har opnået en samlet score på 67,63 % ud fra ovenstående fem kvaliteter fra 2016-manualen. Denne score giver en guldcertificering i DGNB, hvilket er et rigtig flot resultat. Læs mere om scoringen her
I Nicolinehus har man valgt at investere i et intelligent netværk, der kaldes HyperConnect. Med HyperConnect digitaliserer man en bygning, sådan at alle funktioner er data-drevne og samlet i ét netværk. Nicolinehus har bl.a. WiFi, Infoskærme, CTS-anlæg, DAS, ABA anlæg, TVO og sågar musikanlæg koblet på HyperConnect. Flere services kan kontinuerligt tilkobles, hvortil man benytter det sikrede netværk til at skalere op. Det samspil der skabes mellem IoT-løsninger, overvågning og minimal brug af udstyr, skaber energieffektivitet, der belønnes ved en certificering. Man kan dermed sige, at Hyperconnect er en platform, der understøtter en bedre DGNB-certificering.
Et DGNB-venligt byggeri er fremtidssikret på flere planer. Både bygherre, driftsmedarbejdere og beboere/lejere vil få gavn af certificeringen i form af, at sundheden f.eks. indeklima og miljøpåvirkning vil forbedre livet, der leves i og omkring et DGNB-certificeret byggeri. Sikkerheden i et DGNB-certificeret byggeri vil også højne livskvaliteten hos eventuelle lejere og beboere.
I 2025 kommer der en ny og opdateret DGNB-certificering. Den kommer til at lægge vægt på driften af bygningen. Det vil sige, at man går ind og vurdere bygningen efter, at den er taget i brug. Her kigger man på de data, der er tilgængelige for drift, energi, indeklima og mobilitet, og derefter vurderer man ikke kun hvordan bygningen ’performer’ ud fra design og byggeri, men man lægger også vægt på selve ibrugtagningen af bygningen. Det vil sige, at hele bygningens livscyklus bliver taget op til vurdering. Man kan forvente at DGNB-certificeringerne vil blive udviklet og forbedret i årenes løb – og formålet er kun at fremme miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed i byggeprojekter.
Læs mere om certificeringen af Nicolinehus
Interesseret i at høre mere om det intelligente netværk? Så kontakt os på telefon: 43 32 47 32 eller per mail: erhverv@dktv.dk