En bygning skal altid efterbehandles med den mørteltype, det er brugt til opmuring, hvis byggeriets æstetik og byggetekniske egenskaber skal bevares.
Efter 1960 har vi primært bygget med cementmørtler i Danmark. Arbejder du på nyere byggerier, bør du derfor altid benytte cement, da kalkmørtel ikke kan hæfte på byggerier bygget med cement. Der findes dog også huse bygget med kalk fra efter 1960. Derfor: Er du i tvivl, bør du kontakte en rådgiver.
Vi anbefaler kalkmørtel, da kalkmørtel lader murværket ånde, er fri for skadelige stoffer og kan skilles fra stenene og genanvendes i fremtidige byggerier. Herudover er kalk også mere elastisk end cement, hvilket mindsker behovet for dilatationsfuger, da muren kan sætte sig uden, at du risikerer sætningsskader i stenene.
Moderne byggematerialer som cement er ofte så tætte, at fugt og damp ikke kan slippe ud gennem murværket. På grund af de åbne porer i kalken lader kalkmørtler muren ånde, hvilket bidrager til et sundt og behageligt indeklima.
Byggebranchen genererer cirka 30 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark. Med vores Cradle to Cradle-certifcerede produkter, har vi skabt en mørtel, der kan skilles fra murstenene, så murværket kan genanvendes, og vi mindsker byggeriets miljøbelastning.
Kalkmørtel-produktionen udleder op til 30% mindre CO2 pr m2 muret væg end ved produktionen af cementmørtel.
Hvor cementmørtel bliver så hårdt, at murstenene kan knække, når bygningen sætter sig, er kalkmørtel elastisk og lader murværket arbejde. Det mindsker behovet for dilatationsfuger.
Vi opholder os 90 procent af tiden i bygninger. Alligevel er vores byggematerialer fyldt med indholdsstoffer, som vi ikke kender konsekvenserne af. Vores Cradle to Cradle-certificerede kalkmørtler består ganske enkelt af kalk og sand og er fri for skadelige tilsætningsstoffer.