Annonce – Dato 18 sep 2020
Få en samlet og bæredygtig løsning der bidrager til et fantastisk indeklima og sund driftsøkonomi. Living Better imponerer med en energibesparende og klimavenlig løsning, både til nybyggeri og renoveringsopgaver. Efter et hotel valgte løsningen Living Better, har de fået en stor besparelse ved at udnytte den overskydende varme til brugsvand og gulvvarme. En ældre Etage hjørneejendom i indre by fik bedre indeklima og slap for dyr genhusning, da de valgte Living Better.
Living Better består i al sin enkelhed af vinduer med indbygget ventilation, de såkaldte Ventilationsvinduer og højeffektive udsugningsvarmepumper, der leverer både varme og varmt brugsvand. Bag Living Better finder man virksomhederne Horn Group, der står bag Ventilationsvinduet og IKM, der leverer de effektive udsugningsvarmepumper. De har gennem flere år haft et tæt samarbejde, hvor de har udviklet og dokumenteret konceptet Living Better. Begge virksomheder kommer med mange års erfaring, faglige kompetencer og hver sin specialiserede viden. Living Better er som løsning veldokumenteret, hvor Horn Group og IKM kan levere dokumentation af energieffekten. De gode erfaringer med Living Better kan Aage Nielsen, adm. Direktør for Københavns VVS, i særdeleshed tilslutte sig. Han kender til konceptet Living Better i forbindelse med to hotelprojekter på Amager.
Fagentreprenøren Københavns VVS har leveret Living Better som den samlede energi og indeklimaløsning til to nye GO hoteller på Amager. Det er Miami Arkitekter, der har tegnet begge hoteller. Hotel Go i Tårnby er taget i brug for ca. 1 år siden, mens Hotel GO på Lergravsvej Kbh. S netop er taget i brug her til sommer (er under opførelse). Aage Nielsen forklarer konceptet og erfaringen fra GO hotellet i Tårnby: ”Simpelt fortalt - varmen som ventilationsvinduet producerer, transporteres op i en varmepumpe, som står oppe på loftet. Lige nu producerer pumpen så meget overskudsvarme, at alt det varme vand som hotellet bruger, og faktisk mere til, kommer fra vinduet. Varmen derudover ryger videre og bruges som gulvvarme på badeværelserne. Der fremstilles pt. så meget varme, at vi stort set ikke kører med fjernvarme til driften af hotellets varme vand eller centralvarmen. Det er en rigtig fornuftig gevinst”.
På Go hotellet i Tårnby viser løsningen Living Better sig at være yderst fordelagtig for bygherre. Med en ventilationsløsning, hvor det kun var nødvendigt med en kanal til aftræk i stedet for 2 kanaler, var der plads til ekstra dobbeltværelser. Age Nielsen forklarer: ”I og med man kun suger luft ud og man ikke blæser noget ind, så sparrer man faktisk et ventilationsrør til alle værelserne og vinder noget rum. Med dette projekt har den ekstra plads i forbindelse med Living Better betydet, at GO hotellet kunne få et ekstra dobbeltværelse på alle etager, altså fem ekstra værelser. Der er ingen tvivl om, at både på den korte og lange bane, så er der masser af sund økonomi i det”.
Står man overfor et nyt projekt eller en renoveringsopgave inden for bolig- eller hotelbyggeri, så kan Living Better medvirke til en grønnere bygning og et behageligt indeklima. Peter L. Clausen, adm. direktør og partner i Horn Group, fortæller: ”Det er en kendt teknologi vi bruger, men på en ny og anderledes måde. Vi trækker luft ind gennem vinduet, luften bliver forvarmet i vinduesarealet af solen udefra og af den varme, der allerede befinder sig indenfor i rummet. Konceptet er noget af det mest grønne og miljøvenlige man kan forestille sig lige i øjeblikket. Vi har brugt mange ressourcer for at sikre at løsningen er fuldt ud dokumenteret. Det betyder, at bygninger der benytter Living Better, både kan få energimærket og DGNB mærket. Med Living Better kan man opfylde nutidens høje krav til både energi og indeklima, ovenikøbet lidt grønnere, mere bæredygtigt og også billigere”.
Living Better som koncept fungerer utrolig godt både på nybyggeri og på eksisterende bygninger. Ved renoveringsopgaver kan man endda slippe for de dyre omkostninger ved genhusning. Det var tilfældet på Nordre Frihavnsgade, da en ældre hjørneejendom med 27 lejligheder skulle have ny ventilation og tag.
Jan Guldhammer, Salg- og Markedsførings Direktør hos IKM, fortæller: ”Ejendommen skulle have nyt tag. I den forbindelse, hvor de før kun havde naturligt aftræk fra deres lejligheder, fik de nu en udsugningsvarmepumpe med mekanisk udsugning til at drive det. Indeklimaet i lejlighederne blev markant bedre. Opgaven blev løst uden at det krævede genhusning af ejendommens beboere, som både er en stor udgift og til stor gene. De gamle vinduer skæres ud og de nye ventilationsvinduer sættes i på én dag. Alt hvad vi laver på udsugningssiden, det laver vi på loftet. Vi bruger de eksisterende installationer og rører ikke ved deres fjernvarme, vi supplerer blot energien op. På Nordre firhavnsgade sparer de ca. 50% af den energi, som de før brugte til ventilation, centralvarme og brugsvand".