Annonce – Dato 30 nov 2023
Med brandlukningssystem til ventilerede facader fra Constructia
Da Staticus, en af Nordens største facadeentreprenører, skulle finde en løsning til den komplekse sammensætning af gardinvæg og ventileret facade til Hillerød Hospital, var det vores system til brandlukning i ventilerede facader, de valgte at arbejde videre med. Vores unikke tilgang, vores empiriske viden og vores mulighed for at levere en kundetilpasset løsning var med til sikre et velfungerende system. Vores Hulrumsbarriere er nem at arbejde med, kan designes til ethvert system, lever op til danske krav, og er godkendt til anvendelse i Svanemærket byggeri. Der er udarbejdet EPD for systemet.
Ventilerede facadesystemer kan forbedre en bygnings energieffektivitet betydeligt ved at forbedre termisk komfort og reducere belastning på HVAC-systemer, samtidig med at facadens akustiske ydeevne forbedres.
Også kendt som regnskærme eller klimaskærme kan ventilerede facadesystemer hjælpe med at beskytte bygninger mod den kombinerede påvirkning af vind og regn ved at modvirke virkningerne af vand, der slår på vægge og holde bygningen tør. Dette system er blevet brugt konsekvent i hele Europa og Nordamerika i årtier.
Et ventileret facadesystem består af to lag, som er adskilt af et lufthulrum. Dette hulrum forhindrer regnvand i at trænge ind og spreder vanddamp fra indersiden til ydersiden. Mens den udvendige beklædning tjener til at yde størstedelen af regn- og vindbeskyttelsen, spiller luftkorridoren mellem støttekonstruktionen og den udvendige beklædning en stor rolle i det ventilerede facadesystem.
En naturligt ventileret facade resulterer i en temperaturforskel mellem beklædningspanelets flade og lufthulrummet bagved. Denne variation i lufttæthed får luft til at strømme opad i hulrummet, i overensstemmelse med stakeffekten, også kaldet skorstenseffekten. Men i tilfælde af brand er det vigtigt at have en hulrumsbarriere, der forhindrer en brand i at brede sig ud grundet stakeffekten – det er her, hvor vores løsninger kommer ind i billedet.
Grenfell Tower-branden, som resulterede i at 71 mennesker døde, blev til dels forværret af stakeffekten. Et hulrum mellem den ydre aluminiumsbeklædning og den indvendige isolering dannede en skorsten og trak ilden opad igennem facadebeklædningen.
Det er vigtigt at sikre at det ventilerede hulrum udfører sin funktion, men det kan det have katastrofale følger, hvis man ikke sørger for korrekt udført brandsikring af facadesystemet. Constructia tilbyder systemløsninger, som er designet både til traditionelle konstruktioner samt løsninger til diverse facadesystemer, med en horisontal ekspanderende hulrumslukning som sikrer funktionel ventilation, og tætsiddende vertikal brandsektionering. Vores løsninger er designet til at minimere fejl på byggepladsen og til at give en arkitektonisk frihed i design. Derfor kan du med vores løsninger få et standardiseret system som er skræddersyet til formålet. Med vores omfattende database af brandtests er vi i stand til løse enhver udfordring.
Bygherre: Region Hovedstaden
Bygherrerådgiver: COWI A/S
Arkitekter: Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S og Herzog & De Meuron Architekten Basel Ltd.
Landskab: Henrik Jørgensen Landskab og Vogt Landschaftsarchitekten
Ingeniører: Rambøll UK og MOE ingeniører
Hovedentreprenør: NCC Danmark A/S
Facadeentreprenør: Staticus
Omfang: 20.000 m²
Byggeperiode: 2020–2024
Adresse: Overdrevsvejen, 3400 Hillerød
Yderligere information: constructia.dk/, tlf. 5366 6401, E-mail: info@constructia.dk