Annonce – Dato 13 sep 2024
Med et simpelt greb kan man spare op til 45 % af strømforbruget i ventilationsanlæg og sænke CO2-udledningen markant.
Bygninger står for en væsentlig del af Danmarks samlede energiforbrug og dermed også en stor del af CO2-udledningen. Derfor er det afgørende at optimere energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse. Heldigvis er det langt fra alle tiltag, der er komplekse eller med lille effekt.
Teknologiske fremskridt gør det nu muligt at sikre store besparelser på bygningers ventilationsanlæg. Smarte styringssystemer og innovativ filterteknologi er blandt de særligt effektive. JS Ventilation er i fuld gang med at vejlede en lang række virksomheder i, hvordan de nye teknologier kan blive en fordel for bygningsejeres og virksomheders rolle i de store klimamål.
Mange ventilationsanlæg bruger i dag posefiltre til at opsamle støv og partikler fra bygninger. Efterhånden som poserne fyldes op, kræver det mere energi for ventilationsanlægget at vedligeholde den samme luftstrøm. Det kan ses på elregningen, men kan også gå ud over bygningens luftkvalitet. Fyldte posefiltre smides ud, hvilket fører til et stort spild af materialer.
Med det stigende fokus på at reducere spild og udledning af drivhusgasser vinder elektrostatfiltre nu frem. Et simpelt skift fra poser til de mere innovative filtre kan give energibesparelser på helt op til 45 % og samtidigt reducere bygningers CO2-udledning markant.
Dette er ikke blot en gevinst for den enkelte virksomhed, men også et vigtigt skridt mod at opfylde Danmarks Nationale Klimaplan, der sigter mod at reducere drivhusgasudledningerne med mindst 70 % inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauet.
Udskiftningen af posefiltre kan ske i både nye og eksisterende ventilationssystemer. Fordelene ser man med det samme. Nye anlæg kan opnå en el-besparelse på op til 23 %, mens ældre anlæg kan spare helt op til 45 % af deres strømforbrug.
Elektrostratfiltre fungerer ved at erstatte traditionelle posefiltre i ventilationsanlæg med et filter, der udnytter elektrostatisk ladning til at tiltrække og fastholde partikler. Filtrene har en filtreringsgrad svarende til E11, hvilket betyder, at de effektivt fjerner partikler som pollen, svampesporer og vira fra luften. Det nedbringer smittespredning og sygefravær.
En af de store fordele ved disse filtre er, at tryktabet i ventilationssystemet reduceres betydeligt i forhold til brugen af posefiltre. Efter installation kan tryktabet reduceres til blot 10-20 Pa, og dette lave niveau opretholdes i hele filterets levetid, som strækker sig over 20 år.
Elektrostatfiltre kræver minimal vedligeholdelse og ingen ændringer i slutbrugerens daglige adfærd. Derudover kan de nemt integreres med systemer til løbende monitorering og overvågning af både luftkvalitet og energiforbrug. Med en tilbagebetalingstid på kun fem år er denne løsning hurtigt tjent hjem, hvilket gør den økonomisk attraktiv.
For at sikre filterets effektivitet og pålidelighed er det blevet testet af en uvildig tredjepart, Science Partner, og har opnået ISO 16890-certificering. Dette garanterer, at filtrene lever op til høje standarder inden for luftfiltrering, hvilket gør dem til et sikkert valg for både virksomheder og bygningsejere, der ønsker at optimere deres energiforbrug og reducere miljøbelastningen.
JS Ventilation hjælper virksomheder med at udvælge og implementere innovative ventilationsløsninger, som ikke kun forbedrer indeklimaet, men også bidrager væsentligt til en grønnere fremtid.
Yderligere informaton: Kim Kronby, e-mail: kk@js-ventilation.dk, tlf.: 20359491.