Annonce – Dato 1 jun 2023
Vi hungrer efter grøn strøm og står i den største energiomstilling nogensinde. Det belaster elnettet og giver langt flere nedbrudsminutter, end vi er vant til. Derfor skal virksomheder og bygninger berede sig på en fremtid, hvor stabil strøm ikke længere er en selvfølge.
Mens verden står i flammer med krig, inflation og energikrise, har vi indset, at energiuafhængighed og acceleration af grønne alternativer går hånd i hånd. Elektrificering af samfundet er mere aktuel og vigtigere end nogensinde, hvis vi skal leve op til EU’s klimamål om CO2-neutralitet i 2050, være selvforsynende med sol og vindkraft og frigøre os fra olie og gas.
I Danmark er vi heldigvis allerede godt i gang med at sætte grønne fodspor. Både i vores stigende investering i fossilfrie maskiner og energieffektive produkter, og med opblomstringen af langt flere solcelleparker og vindmøllefarme. Det stiller vores elsystem over for en massiv forandring og Dansk Energi anslår, at elnettet inden 2030 skal renoveres for mindst 32 milliarder.
Men den fagre grønne verden har også en slagside. For den massive udbygning og de mange grønne tilkoblinger, udfordrer elnettets kapacitet, påvirker strømforsyningen og gør den mere ustabil. Det betyder, at vi fremover skal vænne os til langt flere strømafbrydelser end hidtil – både i privaten, men i særdeleshed hos virksomhederne og i bygninger, der oftere vil blive ramt af afbrydelser i deres daglige drift.
Også selvom der kun er tale om mindre nedbrud, kan det alligevel få betydelige konsekvenser, for nedetid har aldrig været dyrere og mere uacceptabel, end den er i dag. I en global verden, der i dag er på 24-7, er omkostninger ved strømafbrydelser højere, end da produktionen foregik mellem klokken 8-16.
Vi bør derfor gentænke måden, vi beskytter kritisk drift og systemer på. Med andre ord, der er brug for en plan b til at sikre forretningen – både økonomisk og praktisk, når verden – også kortvarigt – går i sort.
Virksomheder, organisationer og bygninger gør klogt i at gå deres kritiske systemer efter i sømmene og tænke nødstrøm langt bredere end blot beskyttelse af serverrummet og data. De bør stille sig selv spørgsmålet: Er min forretning eller bygning robust og klar til en grønnere fremtid? For vi kan lige så godt indrette os efter en fremtid, hvor pålidelig strøm ikke er en selvfølge.
Har du brug for råd og vejledning fra en fagspecialist? Kontakt os her.
Læs mere om UPS og nødstrøm.