Annonce – Dato 30 okt 2023
Når du beregner din bygnings klimapåvirkning, kan du bruge EPD´er udarbejdet af byggematerialeproducenten. Hvis du ikke har produktspecifikke data for et byggemateriales miljøpåvirkning, kan det være nødvendigt at bruge generiske data. DAFA vil klart anbefale at bruge EPD’er, hvis du vil have et mere retvisende datagrundlag for din livscyklusanalyse. Jo mere specifik en EPD er for det anvendte produkt, jo tættere ligger resultatet på virkeligheden. Fordi EPD’er skal tredjepartsverificeres, er datagrundlaget også langt mere solidt.
DAFAs produktspecifikke EPD'er kan downloades på vores website
”En tredjepartsverificeret Environmental Product Declaration (EPD) giver øget troværdighed, konsistens og pålidelighed sammenlignet med beregninger på generiske data. Dette skyldes bl.a., at de i højere grad bygger på standardiserede metoder og rapporteringsformer kombineret med en verifikationsproces fra en neutral og uafhængig organisation, hvor en godkendt verifikator går igennem EPD’en med en tættekam. Dette gøres blandt andet for at sikre, at metoden er i overensstemmelse med kravene og, at data er nøjagtige og pålidelige. DAFA har haft en af landets dygtigste verifikatorer til at godkende de EPD'er, EnergySolution har lavet, og vi er meget glade for det endelige resultat.” Citat: Lotte Frank Kirkegaard, CSO, EnergySolution.
En livscyklusvurdering (LCA) vurderer miljøpåvirkninger for hele produktets livscyklus fra råvare indvinding til affaldsbehandling eller genanvendelse.
DAFA har en klar ambition om at være den foretrukne leverandør af materialer til fremtidens byggeri, derfor har vi som nogen af de første i branchen fået udarbejdet produktspecifikke EPD’er til vores produkter, der baserer sig på data helt ned på det enkelte produkt. Det giver vores kunder et langt mere præcist og retvisende billede.
”Vi ser med skepsis på anvendelse af generiske værdier, som jo ikke giver et produktspecifikt resultat. De generiske data, som der henvises til, kan aldrig blive produktspecifikke, da det er et markedsgennemsnit, og man mister dermed momentum på den grønne omstilling. Man får svært ved at tage det rigtige valg, og dermed er der risiko for at man ikke bygger med den mest bæredygtige løsning i den pågældende kategori. Eksempelvis er DAFA EcoFoil den dampspærre med den absolutte laveste dokumenterede GWP miljøpåvirkning i sin kategori på nuværende tidspunkt. DAFAs 3. parts verificerede EPD´er vil derfor til enhver tid være mere troværdige og langt bedre dokumentation af vores produkters klimaaftryk.” Citat: Jan Møller Thuesen, Quality and Environment Manager, DAFA A/S
Jan Møller Thuesen, Quality and Environment Manager, DAFA A/S
Produkt: DAFA fugesystemer
Produkt: DAFA AirStop System®
Produkt: DAFA AirStop System®
Produkt: DAFA AirVent System®