Radonsikring i byggeriet

Annonce – Dato 14 mar 2019

Tættere byggeri og løbende forskning har givet øget fokus på og forståelse for radonforureningen og dets konsekvenser. Undersøgelser viser, at op mod 350.000 husstande har for højt radonindhold, og det anslås, at radon hvert år er medvirkende årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft.

Øget fokus på og forståelse for radonforureningen

Fast grænseværdi i Bygningsreglementet siden 2010

Siden 2010 har der i Bygningsreglementet været en grænseværdi på 100 bq/m³ for nybyggeri. ”Det er derfor ikke bare et holdningsspørgsmål, som vi kan debattere frem og tilbage. Det er nogle ufravigelige krav, og dem skal der bare tages stilling til”, fortæller Martin Bendix, der er teknisk rådgiver hos Jackon Danmark.

Konstruktion

Ifølge Bygningsreglementet og SBi's anbefalinger bør en radonsikring bestå af:

  • En lufttæt konstruktion mod jord
  • Et ventileret terrændæk eller
  • En kombination af begge

Hvis løsningen tænkes ind fra projektets start, kan man ofte lave en relativ billig og ukompliceret radonsikring. For et almindeligt en-familiehus koster det typisk kun 10.-20.000 kr. i etablering og stort set intet i drift - hvorimod nedbringelse af den skadelige radonholdige luft på bagkant kan koste op mod 3-400.000 kr. i etablering samt 5.-10.000 kr. ekstra pr. år i forøgede el-udgifter.

Radonsikring i byggerietJackon Radon Solution systemet giver et sundt indeklima

Eksempel: Utilstrækkelig radonsikring gav kæmpe ekstraregning

For en jysk entreprenør blev det dyre lærepenge at benytte en forældet metode til radonsikring. Efter den nyopførte patriciervilla stod klar til aflevering, valgte bygherren at få foretaget en radonmåling af det nye hjem. Resultatet heraf var som frygtet et for højt indhold af den radioaktive gasart, og det blev derfor nødvendigt med en række tiltag til nedbringelse af denne. De samlede udgifter for entreprenøren til etablering af et såkaldt ekstraktionsanlæg beløb sig til ca. 200.000 kr. Derudover medfulgte der en ekstra elregning til drift af anlægget på ca. 7.000 kr. pr. år. Havde entreprenøren i stedet valgt at følge SBi’s anvisninger og fra start forberedt et såkaldt trykudligningslag under terrændækket (fx en radonplade af EPS), kunne disse bekymringer være undgået.

Det er derfor en absolut anbefaling, at en tætning mod undergrunden altid suppleres med et trykudligningslag.

Jackon Radonsikring - et gennemprøvet system til radonsikringBrug af radonspærre og radonplade er et smart og enkelt tiltag for at opnå et sundt indeklimaJackon Radon Solution udgør en teknisk godkendt løsning

Jackon Radonsikring - et gennemprøvet system til radonsikring

Brug af radonspærre og radonplade er et smart og enkelt tiltag for at opnå et sundt indeklima. Jackon har trygge, gennemtænkte og dokumenterende løsninger for radonsikring. I gældende byggeforskrifter stilles der krav til, at bygninger, hvor folk opholder sig, skal have radonspærre eller tilsvarende tæthed mod undergrunden og ekstra tiltag i terrændækket, som kan aktiveres ved behov. Jackon Radon Solution systemet indeholder alt, hvad man behøver for at tilfredsstille bygningsreglementets krav til radontætte huse: spærredug, monteringsudstyr, et-trinstape, klæbemasse, butyltape, tætningsmasse osv.

Jackon Radon Solution udgør en teknisk godkendt løsning, som også sikrer en smidig tilslutning mellem fundament og mur. Brug af Jackon Radon Solution sammen med Jackons øvrige produkter giver et godt og sundt indemiljø i boligen. Jackon tilbyder også en radonplade (indbygges under nederste lag EPS-isolering i terrændækket), som også kan bruges sammen med Jackon Radon Solution.

Kilder:

Radonsikring i nybyggeri, dokumentation og teknologiudvikling. Miljøstyrelsen 2012. Miljøprojekt nr. 750: Afværgekatalog - tidlig indsats over for indeklimapåvirkning. Miljøstyrelsen 2003.

Se yderligere information om Jackon Radon Solution her