Annonce – Dato 29 nov 2024
Signify producerer armaturer af sukkerrør og drivhusplader – og komponenterne er lette at skifte.
De første LED-armaturer i de danske gader var forseglede enheder, som ikke kunne repareres på stedet. Men nu har flere kommuner fået øjnene op for gevinsten ved blot at skifte udvalgte dele i stedet for hele armaturer. Belysningsproducenten Signify bygger derfor modulære armaturer, så kunderne kan spare på ressourcerne.
“Dioder og drivere bliver hurtigere slidt end armaturets ydre skal. Det er samtidigt de indre komponenter, der hele tiden bliver mere effektive og forsynet med ny teknologi, så de giver god mening at udskifte,” forklarer Charlotte Krogh, Sales Manager for Public & Outdoor Lighting hos Signify.
Signify er både involveret i kundernes arbejde med cirkulær økonomi og har store ambitioner på egne vegne. I løbet af 2025 vil Signify gøre 33 % af sine produkter cirkulære. Det sker blandt andet ved at skifte fossile råvarer ud med granulerede drivhusplader. Men den største gevinst skal hentes ude hos kunderne. Fordi Danmark var tidligt ude og allerede begyndte at bruge LED-belysning mange steder i 2012, er der behov for opgraderinger.
“Styringen til udendørs belysning var slet ikke bagt færdig endnu, så der sidder en enorm mængde ‘dumme’ armaturer derude. Dem kan man hverken overvåge eller styre, som der ellers er stor fornuft i, når vi skal være mere cirkulære,” siger Charlotte Krogh.
I projekteringer er det med god grund blevet mere udbredt at se på store og tunge materialeposter som beton, tegl og glas. Hos Signify så man dog gerne, at driftens aftryk også blev vægtet højere, fordi 85 % af udledningen for et belysningsarmatur ligger i driftsfasen.
“Der er brug for, at bygherrerne stiller højere krav. Hvis man sikrer et lavt energiforbrug, er man meget langt. Men man er stadig nødt til at se nærmere på tallene, så man ikke bliver vildledt. Vi går langt for at sikre, at produktet allerede har gjort en forskel, når det installeres,” siger Charlotte Krogh.
Hun fremhæver energikilderne som et vigtigt punkt at holde øje med i EPD’er. Nogle belysningsprodukter har EPD’er med energiforbrug fra specifikke lande. Derfor kan man risikere at regne store gevinster fra fx vand- og atomkraft ind i sit projekt, selvom de energikilder kun udgør 10 % af forsyningen i Danmark.
Signify dækker 70.000 af sine komponenter med EPD’er udarbejdet på et gennemsnit af energikilder, så man får troværdige beregninger for belysning monteret i Danmark. For at forbedre produkternes aftryk i hele deres livscyklus er Signify i år begyndt at producere armaturer af bioplast baseret på sukkerrør.
Det kan umiddelbart lyde som en meget lidt bæredygtig løsning at sejle sukkerrør fra Brasilien til Danmark. Men Signify har brugt et helt år på at undersøge forsyningskæden og dokumentere, at det er bedre end den gamle løsning. Hvert kilo traditionel polyethylen udleder cirka ét kilo CO2, mens hvert kilo bioplast fjerner over tre kilo CO2 fra atmosfæren.
Det er slået fast, at sukkerrørene ikke dyrkes på arealer, hvor man har ryddet regnskov, og at de aldrig vil kunne bruges som fødevarer. Det er på længere sigt muligt at skifte sukkerrør ud med sukkerroer, som dyrkes lokalt. Det er blandt de mange muligheder, Signify stadig undersøger. De seneste år har Signify desuden skiftet produktionen af flere indendørs produkter til 3D-print. På den måde sparer de produktionen af støbeforme og mange trin i traditionelt samlebåndsarbejde.
“Armaturer printet i ét stykke giver ikke nær så meget spild og skal ikke limes sammen. Der er altid et lille overskud i en udskæring. Det sender vi retur til leverandøren, så det kan bruges i andre produktioner,” siger Charlotte Krogh.
Signify producerer blandt andet det ikoniske københavnerarmatur. Det kan genbruges direkte op til fem gange, før det skal tilbage i kredsløbet. Signify producerer aldrig til lager. Derfor vil virksomheden også udvide produktionen af indendørs armaturer med 3D-print, så selv specialdesignede armaturer kan leveres med høj hastighed og lavere aftryk.
Europa-Parlamentet vedtog i april 2024 et direktiv om retten til reparation. Det sikrer i første omgang forbrugere retten til at få produkter repareret hos producenten ud over garantiperioden. Belysning er ikke med i første omgang, men allerede nu, planlægger Signify en repair shop på deres fabrik i Danmark. Det vil blandt andet omfatte reparationsmuligheder og teknologiske opgraderinger af det ikoniske Københavner armatur, som i dag hænger på et utal af gader og veje i Danmark.
Signify er verdens førende inden for belysning til professionelle, forbrugere og IoT-belysning og sælger produkter og løsninger under brands som Philips, Interact, Philips Hue, Color Kinetics og WiZ.
Yderligere information: Charlotte Krogh, e-mail: Charlotte.krogh@signify.com, tlf.: +45 30 61 66 95.