Strandstemning og kvantefysik mødes med hjælp fra vilde planter

Annonce – Dato 11 okt 2022

Tidligere var der en flad græsplæne ved siden af indgangen til Fyns HF & VUC i Odense. Men den biodiversitetsgolde plet er nu forvandlet til en reel landskabsskulptur, med inspiration fra både havet og kvantefysikken.

BG Byggros - Biodiversitetsgolde plet

Skulpturen, som hedder ”Klit”, består af en række bølgeformationer i forskellige udformninger, som tager sit udgangspunkt i det kvantefysiske dobbeltspalte-eksperiment.

En del af formationerne er beklædt med harlekin-formede bede bestående af vilde, hjemmehørende planter fra de danske strande. Planterne kommer fra vores URBANGREEN-produktion, hvor vi, i fællesskab med kunstneren Lea Porsager har taget vores oprindelige strandbiotop og tilpasset planteudvalget efter de visuelle ønsker.

Det har været enormt spændende at arbejde sammen med Byggros om at udvælge de relevante planter og følge udviklingen, fra de blev sået som frø og til de færdige planter. Og så er det jo fedt at se, hvor meget de allerede er groet til og begyndt at blomstre”, siger kunstneren Lea Porsager, da vi møder hende på pladsen, en smuk og solbeskinnet morgen.

Her fortæller hun mere om baggrunden for skulpturen, som tager sit udgangspunkt i det kvantefysiske dobbeltspalte-eksperiment. Interviewet kan ses i videoen her, hvor man også kan se området i sin helhed.

Bg Byggros - Strandbiotop

Skal udvikle sig i sin egen ret

Målet med landskabsskulpturen er, at den med tiden bliver en dynamisk del af byen, der gror og udvikler sig i takt med byens brug af grunden. Det er nemlig ikke meningen at ”Klit” skal stå som en friseret have – Stedet skal bruges af byen og formes deraf. Derudover kommer stedet også til at fungere som fødekilde og levested for byens insekter, fugle og smådyr, der finder næring i beplantningen.

Installationen her viser, hvordan man med fordel kan tænke levende og vilde planter ind i byarkitekturen, og skabe et brugbart og dynamisk uderum i sin egen ret.

Bg Byggros - Hjemmehørende planter gavner biodiversiteten

Hjemmehørende planter gavner biodiversiteten

URBANGREEN er et tværfagligt samarbejde mellem BG Byggros, gartnerier, biologer og arkitekter. Frøene til planterne er sanket fra udvalgte områder i Danmark, så vi altid er sikre på, at planterne er hjemmehørende og tilpasset vores naturlige klima. Ved at anvende hjemmehørende plantearter i vores haver og byrum, sikrer vi at planterne understøtter den lokale bestand af insekter, især de bestøvende insekter, som er så vigtige for at naturen kan trives og vækste. Importerede planter kan være nok så smukke, men det er ikke altid sikkert, at vores insekter kan udnytte næringen fra disse planter. Derimod har vi en lang række insekter i Danmark og Skandinavien, som ernærer sig udelukkende ved en meget lille skare af lokale planter.

Områder med vilde planter i byen er derfor ikke kun til gavn for byens borgere og besøgende, men også for de mange små dyr og insekter, som vi deler byen med.

Kig forbi, næste gang du er i Odense.

Mere om produktet Konstruerede vækstmedier

Konstruerede vækstmedier

Læs mere om konstruerede vækstmedier her

CityVext

CityVext

Fokus på vækstegenskaber

Læs mere

RodVext

RodVext

Fokus på bæreevne

Læs mere

FilterVext

FilterVext

Fokus på filtreringsevner:

Læs mere

LetVext

LetVext

Fokus på vandtilbageholdelse

Læs mere

Letfyld

Letfyld

Bæreevne og trykstyrke

Læs mere

SIM/SEM

SIM/SEM

Teglbaseret vækstmedie til intensive og ekstensive grønne tage

Læs mere

Løsninger til regnvandshåndtering
CityVext - datablad
RodVext - datablad
FilterVext - datablad
LetVext - datablad
LetFyld - datablad
SIM/SEM - datablad

Referenceprojekter fra BG Byggros

Moesgaard

Moesgaard

Nybygning | Aarhus | 355 Mio.Kr.

Nybygning af museum i Aarhus på 3 etager. Selve byggeriet er påbegyndt janu...

Farum Midtpunkt
Favrholm Campus, Novo Nordisk

Favrholm Campus, Novo Nordisk

Hillerød

Novo Nordisk købte jorden og Favrholm i 1993 og genskabte i 1996 søen på ba...

DBU Gymnasium, Tilst