Annonce – Dato 3 Apr 2025
Markant tungere gods kræver større bæreevne på oplagspladser rundt om i landet.
Tendensen er tydelig – håndtering af gods, især indenfor vindmølleindustrien, går i en retning og det er ”tungt”. I kombination med øgede nedbørsmængder, giver håndtering af det tunge gods udfordring i forhold til belægningsopbygningerne på lagerarealer i tilknytning til produktionsområder. Da en del nye områder samtidig skal udføres på områder med svag eller dårlig underbund, ja så bliver udfordringen ikke mindre.
For at reducere og sikre en ensartet belastning på råjordsplanum er der behov for at øge bærelagets trykspredningsvinkel og det er her geonet kommer ind i billedet. Det velkendte Tensar geonet er designet med henblik på at opnå den bedst mulige fastlåsning af det ubundne bærelag eller det man i daglig omtale kalder et ”mekanisk stabiliseret bærelag”. Effekten af geonettet resulterer i øget bæreevne som muliggør en optimering af opbygningen.
Dimensionering sker normalt på basis af dokumenterede erfaringstal og designmanualer, men når arealet udgør 385.000 m2, som ved følgende case i Aalborg, så giver det mening at etablere prøvefelter og udføre belastningsforsøg for at sikre en optimal og økonomisk optimeret opbygning.
Udvidelsen af Østhavnen i Aalborg som blev iværksat sommeren 2024, er et godt eksempel på en forstærkning af industriareal ved hjælp af geonet.
Arealet, som Port og Aalborg ejer, skal anvendes af Siemens Gamsa til oplagring af vindmølle-vinger. Området ligger tæt på Limfjorden og viste sig hurtigt at være problematisk.
Andreasen & Hvidbjerg fik som geoteknisk rådgiver grønt lys til at optimere belægningsopbygningen, og i begyndelsen af 2024 blev der, forud for projektets udbud, etableret testopbygninger med henblik på at optimere bærelagsopbygningen.
Løsningen blev en opbygning med 2 lag geonet – Tensar SS30 i bunden og Tensar TriAx TX160 oppe i opbygningen. Munck Havne og Anlæg har siden september indbygget de næsten 800.000 m2 geonet.
Tensar geonet adskiller sig markant fra traditionelle geonet på grund af dets avancerede design og unikke fremstillingsproces og har gennem årtier sat standarden og løbende dokumenteret effekten. Tensar var først til at udvikle det triaxiale geonet, som i forhold til de biaxiale geonet kan dokumentere øget bæreevne effekt og er dermed særligt effektivt når der er behov for stor bæreevne.
Tensars patenterede teknologi forbedrer også geonettets interaktion med bærelaget, hvilket betyder, at det kan reducere koblingshøjden og dermed mindske forbruget af bærelagsmaterialer. Resultatet er at løsningen er medvirkende til at sænke både projektomkostninger og miljøpåvirkning.
Dimensionering og optimering af belægningsopbygninger er en af kernekompetencerne hos Byggros’ geoteknikere. Dimensioneringsgrundlaget understøttes af løbende kontroltest som udføres in-situ, og som en del at vores udvikling i Innovation Lab, hvor vi kan udføre forsøg i stor scala i vores ”bænkpresse”. Kontakt os på info@byggros.com eller +45 59 48 90 00, så tager vi en snak om behov og udfordringer ved dit næste projekt.
InterAx geonet med exceptionel styrke og stabilisering - Læs mere
Nybygning | Aarhus | 355 Mio.Kr.
Nybygning af museum i Aarhus på 3 etager. Selve byggeriet er påbegyndt janu...
Produkt: Grønne tage og taghaver
Hillerød
Novo Nordisk købte jorden og Favrholm i 1993 og genskabte i 1996 søen på ba...
Produkt: Grønne tage og taghaver