Annonce – Dato 19 jun 2020
Woodfiber AIR er cradle-to-cradle certificeret træisolering med høj isoleringseffekt. Isoleringen kan transportere fugt så fugtskader undgås. Det var blandt andet de egenskaber der blev afgørende, da Færøske MAP Arkitektar, valgte isolering til Thorshavn Rådhus. Woodfiber AIR vinder ind på det danske marked med sin klimavenlige profil, høje isoleringseffekt og evnen til at absorbere og flytte fugt fra det indvendige klima og ud i det fri. Den vatlignende isolering, som bl.a. forhandles hos Knud Larsen XL-BYG, har gode brandhæmmende egenskaber der minimerer risiko for brandspredning. Woodfiber AIR er nem anvende - det indblæses som løsuld, giver ingen hudgener og kan anvendes i snævre problemområder. Woodfiber AIR er Cradle to Cradle certificeret som den eneste træfiberisolering på markedet.
Grundet træfiberens gode egenskaber kan man med fordel indblæse Woodfiber AIR i ældre konstruktioner, hvor dampspærret ofte er mangelfuldt installeret eller fuld af huller og dermed ikke slutter tæt.
Henrik Andreasen, ejer af Woodfiber, fortæller: ”Woodfiber AIR er et træfibergranulat, som kan bruges mange steder i byggeriet. Den store forskel på Woodfiber AIR og traditionelle mineralske isoleringstyper er, at den er mere fin og mere som vat i sin struktur. Woodfiber AIR har således masser af stillestående luft i og omkring træfibrene, som sikrer den gode isoleringevne. Oveni kommer, at Woodfiber Air grundet træets kapilærende egenskaber altid vil tranportere fugt til det tørreste sted i konstruktionen. Derfor vil man i nogen tilfælde kunne undlade af udskifte en defekt damspærre eller helt undgå plastdampsærre i nybyggeri”.
Henrik Andreasen fortsætter: ”Dette giver naturligvis et mere behageligt og komfortabelt indeklima, da den relative luftfugtighed og temperatur over dagen holder sig mere jævn".
Netop Woodfiber AIRs evne til at transportere fugt, så man kan slippe for dampspær, var en afgørende faktor da MAP Arkitektar fra Færøerne skulle vælge isoleringsleverandør til Rådhuset i Torshavn.
Rådhuset i Torshavn fra 1895, tidligere kommuneskole, står over for en gennemrenovering. I første etape renoveres en del af loftsetagen. Grundet en tidligere brand, er den gamle spærkonstruktion renset og der er åbnet op til kip.
Man har valgt at isolere tagkonstruktionen med Woodfiber AIR. Heidi H Poulsen, partner i Færøske MAP Arkitektar, fortæller: “Vi ønskede at anvende træfiber. Fordelen ved træfiber fremfor stenuld er, at træfiber kan optage og afgive vand. Vi får en konstruktion der ånder, og dampspærret er ikke nødvendig. Hvorimod med stenuld vil et utæt dampspærre betyde, at der ville komme ophobning af vand som giver skimmelsvamp. Papir- og hørisolering har samme gode egenskab som træfiber, men træfiber har den lille fordel, i forhold til papir og hør, at mus ikke har lyst til at lave bo i isoleringen, da slimhinderne på mus og rotter udtørrer".
Under arbejdet kom COVID-19. Dette gav ekstra udfordringer, særligt fordi træfiber isoleringen endnu ikke er så udbredt på Færøerne, noget som dog vil ændre sig ifølge Heidi H. Poulsen - hun fortæller:
”At isolere med træfiber eller at konstruere en klimaskærm der kan ånde, er ikke særlig brugt her på Færøerne endnu. Men der er en voksende interesse for dette, især efter de mange problemer med skimmelsvamp vi kan se i bygninger, som bl.a. er forårsaget af utæt dampspærre og mineralsk isoleringsmateriale. Da vi var klar til at få udført træfiberindblæsningen kom Corona og det var ikke længere muligt for Woodfiber at komme til Færøerne. Istedet fik vi en aftale med en færøsk leverandør af papirsiolering. Han havde fået nyt udstyr, som havde kraft nok til at blæse med træfiberisolering. Men han havde ingen erfaring med at blæse med træfiber, kun papir. Henrik Andreasen vejledte den færøske entreprenør via onlinemøder og med fælles hjælp gik det fint. Henrik Andreasen fra Woodfiber har været meget behjælpelig med at give sine erfaringer videre, bistå med faglige oplysninger og henvise til andre fagfolk. Vi vil meget gerne arbejde med Woodfiber og bruge Woodfiber Air til andre projekter”.